Β-Ε: Έλεγχοι για κορωνοϊό στη EUFOR με στόχο ένα ασφαλέστερο περιβάλλον

Β-Ε: Έλεγχοι για κορωνοϊό στη EUFOR με στόχο ένα ασφαλέστερο περιβάλλον

«Για την ασφάλεια όλων στη EUFOR, των συνεργατών μας και των πολιτών της Β-Ε, συνεχίστηκε η εκτεταμένη πραγματοποίηση ελέγχων για κορωνοϊό στην έδρα της EUFOR. Μέχρι στιγμής, έχουν ελεγχθεί σχεδόν 250 δείγματα, που αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στο ένα τέταρτο του στρατιωτικού και πολιτικού εργατικού δυναμικού της EUFOR αθροιστικά. Ένας από τους κύριους στόχους των ελέγχων στο στρατόπεδο Butmir είναι να εξασφαλιστεί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής κοινότητας της Β-Ε», αναφέρει η EUFOR.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να χορηγήσουν τεστ περίπου στο 1-2% του πληθυσμού τους. Συγκριτικά, αυτό αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό και σημαντικό ποσοστό δοκιμών για τον πληθυσμό EUFOR. «Αυτό βοηθά στη μείωση του άγνωστου ποσοστού ή της «σκοτεινής φιγούρας» που υπάρχει σε οποιονδήποτε μη δοκιμασμένο πληθυσμό, παρέχοντας κάποιο βαθμό διαβεβαίωσης για τα επίπεδα ασφάλειας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε στο στρατόπεδο Butmir».

Τα περισσότερα τεστ-κιτ στην αποστολή της EUFOR εξασφαλίστηκαν από τη Σλοβενία, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία. Η EUFOR θα ήθελε να ευχαριστήσει εκείνες τις χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα και έχουν προσφέρει εργαλεία εξέτασης μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται περισσότερες δοκιμές βάσει ιατρικών συμβουλών, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και της τοπικής κοινότητας. Είναι επίσης σημαντικό για την ειρηνευτική δύναμη να παραμείνει ικανή και υγιής.

Σε δήλωσή της, η EUFOR υπενθύμισε ότι σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής Επιδημιολόγος της Ομοσπονδίας της Β-Ε, Dr. Sanjin Musa τόνισε: «… η ιατρική ομάδα της EUFOR στο στρατόπεδο κάνει εξαιρετική δουλειά στο κομάτι της διαλογής και του ελέγχου της λοίμωξης και των πηγών της».

Πρόσθεσε ότι: «… οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για την παρακολούθηση των επαφών των ντόπιων, αλλά αυτό το σκέλος εκπονείται επίσης πολύ καλά».

Ο Ιατρικός Σύμβουλος της EUFOR, Ταγματάρχης Dushko Minev, ηγείται της της ιατρικής αντιμετώπισης του COVID-19 στην EUFOR. Ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε εφαρμόσει ένα ισχυρό σύνολο διαδικασιών για τον έλεγχο του ιού COVID-19. Το ιατρικό μας προσωπικό εργάζεται σκληρά για να εφαρμόσει το καθεστώς ελέγχων και να εντοπίσει οποιονδήποτε κινδυνεύει. Είναι πολύ καλό να ακούμε πως οι τοπικές αρχές βλέπουν με καλό μάτι τα μέτρα μας».

Οι έλεγχοι στο εσωτερικό του στρατοπέδου Butmir ξεκίνησαν στις 8 Απριλίου 2020 με επίσκεψη από μια ομάδα ειδικών ιατρών από τη Σλοβενία, παρέχοντας πρόσθετη υποστήριξη στο φάσμα των προληπτικών μέτρων κατά του COVID-19 που έχουν τεθεί σε ισχύ στη βάση.

Η EUFOR επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι έξι στρατιώτες στο στρατόπεδο Butmir έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό./ibna