Μητροπολίτης Αμφιλόχιος: «Η πανδημία είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε πόσο εύθραυστοι είμαστε»

Μητροπολίτης Αμφιλόχιος: «Η πανδημία είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε πόσο εύθραυστοι είμαστε»

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιος, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dan ότι τα μέτρα για την κατάργηση των δικαιωμάτων των πιστών στη λατρεία είναι μια σοβαρή απόφαση που έπρεπε να ληφθεί σε έναν ανοιχτό διάλογο, καθώς είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ανθρώπινα δικαιώματα. Σχολιάζοντας την πρόσφατη σύλληψή του μετά την τέλεση λειτουργίας σε εκκλησία στη Zlatica, ο Μητροπολίτης είπε ότι ήταν η συνέχεια του τρόπου του κράτους να απειλήσει την Εκκλησία.

«Αμέσως μετά την υιοθέτηση μέτρων για την καταστολή της επιδημίας, η Μητρόπολη περιόρισε την πολύ ενεργή εκκλησιαστική της ζωή στο ελάχιστο. Εκτός από την λειτουργία της Κυριακής και τις δραστηριότητες πολλών σημαντικών εκκλησιαστικών διοικητικών θεσμών, όλα σταμάτησαν. Αλλά, προφανώς δεν ήταν αρκετό. Ήταν απαραίτητο να εξευτελιστεί η Εκκλησία. Αυτό, φυσικά, δεν λειτούργησε και δεν θα λειτουργήσει. Η Εκκλησία έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για την οργάνωση της λειτουργίας στη Zlatica. Υπήρχε μόνο ένας μικρός αριθμός ιερέων και όχι πολλοί πιστοί και παιδιά», εξήγησε ο Αμφιλόχιος.

Πρόσθεσε δε ότι η σύλληψη του Μητροπολίτη, των ιερέων και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, χωρίς αμφιβολία, είναι συνέχεια του τρόπου με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Εκκλησία τα τελευταία 20 χρόνια. Στην πραγματικότητα, όπως είπε, αυτή η θεραπεία συνεχίζεται από το 1945, με μικρά διαλείμματα στο μεταξύ.

«Εάν η δημόσια υγεία είναι ο μόνος στόχος, η αστυνομία είχε άλλους τρόπους, λιγότερο βίαιους και αμφιλεγόμενους, για να την προστατεύσει. Όσο για την ίδια την αστυνομία, χαρακτηρίζεται από μια αυστηρή ιεραρχία και σίγουρα έκαναν ό,τι τους είπαν να κάνουν. Αυτό που προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, είναι η εχθρότητα ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και ορισμένων ατόμων που φάνηκαν να χαίρονται με το γεγονός ότι ιερείς και πιστοί είχαν συλληφθεί», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Σε απάντηση στο ερώτημα πώς θα εκτελούνται οι υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ο Αμφιλόχιος δήλωσε ότι δεν ήταν εύκολο να πούμε τους πιστούς να μην γιορτάσουν το Πάσχα σε ναούς.

«Πριν από τη δημόσια παρέμβασή μας, ενημερωθήκαμε από την ιατρική ομάδα που ηγήθηκε της καταπολέμησης της επιδημίας ότι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή και ότι τα κίνητρα για την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων ήταν ιατρικού χαρακτήρα, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Τους πιστεύουμε, αλλά δεν είμαστε τόσο αφελείς που να μη βλέπουμε ότι πολλοί χρησιμοποιούν αυτή τη μάστιγα για τους ιδεολογικούς και πολιτικούς τους σκοπούς. Υπό αυτήν την έννοια, είχαμε ένα δίλημμα για το κατά πόσον τέτοια μέτρα μπορούν να δικαιολογηθούν», δήλωσε ο Αμφιλόχιος.

Τόνισε ότι η πανδημία, όπως και κάθε άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη φυλή ή το άτομο, είναι πάντα “μια καλή ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πόσο εύθραυστοι είμαστε και πόσο δυστυχισμένοι και εξαθλιωμένοι θα ήμασταν εάν η τελευταία πράξη της ζωής μας, το τέλος της γήινης ζωής μας, ήταν ένας τάφος. Δόξα τω Θεώ, δεν είναι έτσι. Ένας τάφος δεν είναι το τέλος αυτού που είμαστε και αυτό μας κάνει λιγότερο δυστυχισμένους».

Ο Μητροπολίτης είπε ότι η πανδημία θυμίζει ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και ότι όλοι χρειάζονται βοήθεια και φροντίδα για να αναρρώσουν από τις αμαρτίες. «Σε αντίθεση με τον ιό, που δεν μας βλάπτει σκόπιμα, είμαστε συχνά χειρότεροι από τα θηρία, ζούμε σε μίσος, διαιρέσεις και εγωισμό»./ibna