Σλοβενία: Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πιάστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια

Σλοβενία: Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πιάστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Aleš Hojs δέχτηκε την παραίτηση του Franc Breznik, υφυπουργού στο υπουργείο, ο οποίος πιάστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια, αφού τον σταμάτησαν για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. “Οι άνθρωποι πρέπει να λογοδοτούν για τέτοια λάθη”, δήλωσε ο Hojs στον Τύπο την Πέμπτη.

Ο Breznik, βουλευτής των κυβερνώντων Δημοκρατών (SDS), οδηγούσε αυτοκίνητο του υπουργείου όταν τον σταμάτησε η αστυνομία στην περιφερειακή οδό της Λουμπλιάνα στις 2 Απριλίου.

Το αλκοτέστ έδειξε 0,44 χιλιοστόγραμμα αλκοόλης ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, 0,20 mg πάνω από το αποδεκτό όριο. Οδηγούσε επίσης με 20 km/h πάνω από το όριο ταχύτητας.

Ο Hojs, ο οποίος ανακάλυψε το περιστατικό από τα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι είχε την διαβεβαίωση από τον αναπληρωτή αστυνομικό Επίτροπο Anton Travner ότι η αστυνομία δεν είχε στοχεύσει σκόπιμα στο Breznik.

Ο υπουργός, ο οποίος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα ελέγξει τη συμπεριφορά των αξιωματικών, είπε ότι η αστυνομία είχε συμπεριφερθεί επαγγελματικά.

Ενώ πρόσθεσε ότι υπήρχαν περιπτώσεις δήμαρχων στη Σλοβενία ​​που συνέχισαν να υπηρετούν παρά το πιάστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια, ο Hojs είπε ότι ο Breznik πιθανότατα δεν τον ενημέρωσε νωρίτερα επειδή «όλοι εργάζονταν 16 ή 18 ώρες την ημέρα». Ο Breznik του είπε ότι είχε προγραμματίσει να του πει σε συνάντηση την Παρασκευή.

Ο Hojs, εν τω μεταξύ, προβληματίζεται από το γεγονός ότι η αστυνομία προτιμά να μοιραστεί πρώτα την ιστορία με τα μέσα ενημέρωσης. «Προφανώς, ορισμένοι αστυνομικοί είναι πιο φιλικά διακείμενοι προς τους δημοσιογράφος παρά προς την ηγεσία τους», δήλωσε.

Ο Breznik είπε στον εμπορικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό POP TV χθες ότι είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Derby Company, ενός μεγάλου εισαγωγέα εξωτικών φρούτων, για να οργανώσει μια δωρεά για ανθρωπιστικές οργανώσεις στην πατρίδα του Lenart. Δήλωσε ότι ήπιε δύο σφηνάκια λικέρ στη συνάντηση.

Οι περιστάσεις δημιούργησαν ερωτηματικά, καθώς η Derby, ιδιοκτησίας του Izet Rastoder, φέρεται να ενεπλάκη τον Ιανουάριο σε μια ποινική έρευνα για τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών, καθώς βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης στο φορτίο μπανάνας προς τη Σλοβενία, με την εταιρεία να αρνείται κάθε συμμετοχή.

Ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι βρέθηκε κοκαΐνη μεταξύ των μπανανών που είχε αποσταλεί από την Derby, ο Rastoder είπε ότι έπεσε θύμα εγκληματικής οργάνωσης. Η εταιρεία εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι οι ύποπτοι που συνελήφθησαν δεν συνδέονταν με τη Derby και ότι τα προσβάσιμα δεδομένα έδειξαν ότι ο Rastoder δεν αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας.

Ο Breznik’s απέχει πολύ από το να είναι το πρώτο περιστατικό οδήγησης υπό την επήρεια ποτού από ανώτερο αξιωματούχο.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πρώην υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Henrik Gjerkeš, ο οποίος παραιτήθηκε το 2010 αφού πιάστηκε με 0,64 mg/L, τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Ερευνών (NBI), Bruno Blažina, ο οποίος παραιτήθηκε το 2013 μετά από σύγκρουση με όχημα συντήρησης του δρόμου ενώ οδηγούσε μεθυσμένος, και την πρώην πρεσβευτής στη Β-Ε Nataša Vodušek, η οποία καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση, αφού τραυμάτισε σοβαρά έναν άντρα, ενώ οδηγούσε υπό την επήρεια το 2008./ibna