Ρουμανία: «Μένουμε σπίτι» ζήτησε ο Πρόεδρος, ακυρώνοντας την συμφωνία ΥΠ.ΕΣ-Εκκλησίας

Ρουμανία: «Μένουμε σπίτι» ζήτησε ο Πρόεδρος, ακυρώνοντας την συμφωνία ΥΠ.ΕΣ-Εκκλησίας

Δεν αποδέχτηκε τη συμφωνία για τον εορτασμό του Πάσχα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κάλεσε την Μεγάλη Τετάρτη τους Ρουμάνους να παραμείνουν στο σπίτι, αλλιώς “μετά τις πασχαλινές διακοπές, θα κάνουμε κηδείες. “Αγαπητοί Ρουμάνοι, ανεξάρτητα από το τι λένε κάποιοι άλλοι, σας λέω αυτό που λένε οι γιατροί, ο Υπουργός Υγείας, οι ειδικοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μείνετε σπίτι, διαφορετικά, μετά τις διακοπές, θα έχουμε κηδείες », είπε ο Iohannis.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Marcel Vela μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban, ανακοίνωσε την Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα, ότι θα πραγματοποιηθούν οι θρησκευτικές ιεροπραξίες του Πάσχα χωρίς τη συμμετοχή πιστών.

Σε δήλωση που  πραγματοποίησε στην δημόσια ρουμανική τηλεόραση, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι έχει γίνει μια νέα συμφωνία με το Ρουμανικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με την οποία οι θρησκευτικές τελετές θα διεξάγονται σύμφωνα με τα ισχύοντα διατάγματα και χωρίς τη συμμετοχή πιστών στις εκκλησίες ή στους προαύλιους χώρους τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο Πασχαλινός Άρτος (ευλογημένο την Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020), θα διανεμηθεί στο σπίτια των πιστών από το προσωπικό και τους εθελοντές όλων των ενοριών την Μ. Παρασκευή, 17 και το Μ. Σάββατο, 18 Απριλίου 2020, μεταξύ 08:00 και 17:00 και την ημέρα του Πάσχα, από τις 06:00 έως τις 12:00, κατόπιν αιτήματος των πιστών.

Ενημέρωσε επίσης, ότι το Άγιο Φως θα διανεμηθεί σε κάθε ενορία από το προσωπικό της εκκλησίας και το πολύ 5 εθελοντές, όπως προβλέπεται στη νέα συμφωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας.

Η πρωτοβουλία για την σύναψη συμφωνίας του Marcel Vela και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας έβαλε στο στόχαστρο τον Υπουργό Εσωτερικών και σύμφωνα με πολιτικές πηγές ο Vela θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση με το πρώτο λάθος που θα κάνει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ludovic Orban δεν τον έδιωξε από την κυβέρνηση, ώστε να μην επηρεάσει περαιτέρω την εικόνα του PNL. Μετά την αλλαγή του Υπουργού Υγείας, θα ήταν ο δεύτερος μεγάλος αποκεφαλισμός σε περιόδους κρίσης. Αν και ταπεινωμένος δημόσια από τον Iohannis, ο Marcel Vela αρνήθηκε να παραιτηθεί από τους προσωπικούς του υπολογισμούς. Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis, παρόλο που τορπίλισε δημόσια τη συμφωνία μεταξύ του ΥΠ.ΕΣ και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, δεν ζήτησε από τον Marcel Vela να παραιτηθεί. Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban επίσης, δεν απέπεμψε τον Vela, αν και το σκάνδαλο επηρέασε την εικόνα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός του PNL υπολόγισε ότι η δυσπιστία του Υπουργού Εσωτερικών θα είχε προκαλέσει ακόμη πιο επικριτικά σχόλια: θα ήταν ο δεύτερος υπουργός που θα συμμετείχε άμεσα στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, μετά τον αποκεφαλισμό του Victor Costache από το Υπουργείο Υγείας. Σε αντίθεση με τον Costache, ο Marcel Vela διαθέτει υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, η συμφωνία που υπεγράφη με τον Πατριάρχη Ρουμανίας  εκτιμήθηκε από τους δημάρχους, οι οποίοι καλούνται από τους ιερείς και το εκλογικό σώμα να ανοίξουν τις εκκλησίες για την Ανάσταση. Η ηγεσία του PNL προσπάθησε να ευχαριστήσει το συντηρητικό εκλογικό σώμα, στο οποίο βασίζεται για τις τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές Ωστόσο, αρκετοί Φιλελεύθεροι στην ηγεσία του PNL υποστηρίζουν ότι ο Marcel Vela θα απολυθεί με το πρώτο λάθος που θα κάνει.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Iohannis τον επέκρινε δημόσια, αρνήθηκε να παραιτηθεί, δηλώνοντας στο λαό ότι η συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΣ και της Ρουμανικής Εκκλησίας υποστηρίχθηκε από τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban.

Ως εκ τούτου, ο Vela δεν δέχτηκε να γίνει «αποδιοπομπαίος τράγος». Μια πιθανή παραίτηση θα σήμαινε την απώλεια της πολιτικής του καριέρας. Ο Marcel Vela ετοιμάζεται να κατέβει στις τοπικές εκλογές για τη θέση του προέδρου του κομητειακού συμβουλίου του Caraş-Severin, αφού έχει διατελέσει δήμαρχος του Caransebeş για τρεις θητείες./ibna