Βόρεια Μακεδονία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει για την συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Βόρεια Μακεδονία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει για την συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Θα συνεδριάσει σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί και να ληφθεί  απόφαση για την συνέχιση της κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης 30 ημερών στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου, ενώ κατά την 41η Σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλει στον Πρόεδρο της χώρας Stevo Pendarovski πρόταση για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μαζί με έκθεση για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί από τις κρατικές υπηρεσίες μέχρι στιγμής, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται περαιτέρω συνέχιση των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος Pendarovski ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι οι πιθανότητες είναι σίγουρα μεγάλες για την κήρυξη μιας νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης 30 ημερών, επειδή οι εσωτερικές συνθήκες που δεν κλιμακώνονται, αλλά δεν μειώνονται σημαντικά και εξακολουθούν να απαιτούν αυτούς τους περιορισμούς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σ’ αυτού του είδους την κατάσταση.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτός από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Pendarovski, θα παρευρεθούν ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικός Συντονιστής Εξωτερικής Βοήθειας Bujar Osmani και Υπουργός Υγείας Venko Filipce.

Η πρώτη περίπτωση καταγραφής κρούσματος από τον κορωνοϊό έγινε στις 26 Φεβρουαρίου και η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την επικράτεια εισήχθη στις 22 Μαρτίου./ibna