Αλβανία: Εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων τομέων σύμφωνα με τον ΥΠ.ΕΣ

Αλβανία: Εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων τομέων σύμφωνα με τον ΥΠ.ΕΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Sander Lleshja δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεργάζεται με ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μεταβεί σε μια δεύτερη φάση, ένα σταδιακό άνοιγμα ορισμένων τομέων δημόσιας και οικονομικής ζωής χωρίς να διακινδυνεύσει καθόλου αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής».

«Το ζήτημα είναι υπό συζήτηση, αλλά η τάση είναι να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας όπου ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος. Σε γενικές γραμμές, οι πολίτες έχουν κατανοήσει σωστά τη σημασία των μέτρων που έχουν ληφθεί υπέρ τους», είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σε αυτήν την κατάσταση πανδημίας από τον COVID-19, ο Υπουργός Εσωτερικών, Sander Lleshja, δήλωσε ότι στόχος είναι να αποτραπεί η δολοφονία από τον αόρατο παράγοντα, εννοώντας τον κορωνοϊό.

Συνεχίζοντας ο Lleshaj σημείωσε ότι, «βρισκόμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση που ξεπερνά κάθε είδους φαντασία. Τέτοιες καταστάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνηθισμένα μέσα. Πρέπει να λάβουμε μέτρα που να μας οδηγούν σε νομικές λύσεις που είναι βιώσιμες σε τέτοιες καταστάσεις. Ενεργήσαμε με κανονιστικές πράξεις καθώς δεν υπάρχουν νομικές βάσεις και υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να χτίσουμε νέα μέσα που δεν είχαμε. Μόλις αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τα μέτρα, πρέπει να σφίξουμε τα μέτρα κατά των αποκλίσεων.»

Ο Lleshaj πρόσθεσε ότι, «αν αύριο, με την έναρξη ισχύος του νόμου, ένας πολίτης που είναι φορέας του ιού καταδικαστεί σε φυλάκιση, σίγουρα το ζήτημα της υγείας θα είναι πρωτεύον, ή θα τεθεί σε καραντίνα υπό συνθήκες φυλάκισης»./ibna