Ελλάδα: Σύγχυση σχετικά με την ανακοίνωση της χαλάρωσης των περιορισμών

Ελλάδα: Σύγχυση σχετικά με την ανακοίνωση της χαλάρωσης των περιορισμών

Τυχόν αποφάσεις σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα ανακοινωθούν πριν από τις 27 Απριλίου, όταν λήξουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας.

Ο Πέτσας πρόσθεσε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εργάζονται ήδη σε έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. “Θα είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία σε σύγκριση με το μέτρα περιορισμού, καθώς μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να πειστούν να μείνουν σπίτι για μια επιπλέον εβδομάδα [ενώ άλλοι δεν θα μένουν]”, είπε.

Μόλις λίγες ώρες μετά τη δήλωση του εκπροσώπου προς τους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής ιατρός του υπουργείου Υγείας που ηγείται της ομάδας εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε ότι δεν είναι καιρός να συζητήσουμε πότε η Ελλάδα θα βγει από τους περιορισμούς ή ποια μέτρα θα αρθούν πρώτα και για ποιον.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, τόσο ο καθηγητής Τσιόδρας όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αρνήθηκαν την άρση των μέτρων που θα ανακοινωθούν στις 27 Απριλίου ή πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι άλλες χώρες που έχουν κάνει κάποια χαλάρωση μέτρων και ανοίγματος επιχειρήσεων λαμβάνουν «πολύ μικρά βήματα» με αυστηρούς κανόνες. Προειδοποίησε επίσης ότι εάν ληφθούν βιαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να επιστρέψουν οι περιορισμοί, κάτι που οι αρχές θέλουν να αποφύγουν.

Οι ελληνικές αρχές είναι πρόθυμες να αποτρέψουν μια μαζική έξοδο κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα και έχουν παροτρύνει το κοινό να μην επισκεφτεί φίλους ή συγγενείς την Κυριακή του Πάσχα ή να ταξιδέψει στην ύπαιθρο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για την εφησυχασμό σε τηλεοπτικό μήνυμα προς το έθνος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, τοπικές αναφορές δείχνουν πίεση στην κυβέρνηση να μειώσει τους περιορισμούς, καθώς το ποσοστό μόλυνσης στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό, αλλά η οικονομία συνεχίζει να πλήττεται σκληρά και αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% φέτος, σύμφωνα με στις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε συστάσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ για μια συντονισμένη στρατηγική εξόδου από τα μέτρα περιορισμού για τον COVID-19, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν σταδιακά και μερικώς να άρουν μερικούς περιορισμούς στις επιχειρήσεις, με την Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστρία να επιτρέπει σε ορισμένους εργαζόμενους να επιστρέψουν και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα./ibna