Σερβία: Νέα άφιξη υγειονομικής βοήθειας από την Κίνα

Σερβία: Νέα άφιξη υγειονομικής βοήθειας από την Κίνα

Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου προσγειώθηκε ακόμη ένα αεροπλάνο με υγειονομική βοήθεια από την Λ.Δ. της Κίνας, όπου μεταφέρθηκε εργαστηριακός εξοπλισμός, 90 χιλιάδες τεστ και άλλα προϊόντα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Εγκαθιστώντας αυτό το εργαστήριο στη Σερβία, από τη Δευτέρα, θα κάνουμε 2.000 τεστ την ημέρα» δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας Berislav Vekic, προσθέτοντας ότι το δεύτερο εργαστήριο θα συναρμολογηθεί στο Nis και θα μπορεί να αναλύει 1.000 δείγματα καθημερινά.

Η Κινέζα πρέσβης στη Σερβία Chen Bo, δήλωσε ότι έχει υπογραφεί σύμβαση πριν από μια εβδομάδα για την από κοινού κατασκευή του εργαστηρίου, πριν από δύο ημέρες, έφτασαν ειδικοί από την Κίνα, και σήμερα μέρος του εξοπλισμού για τα εργαστήρια.

«Η αύξηση της ικανότητας σε τεστ έχει μεγάλη σημασία για την καταστολή του κορωνοϊού. Αυτές τις μέρες, η Σερβία βρίσκεται στις πιο δύσκολες μέρες της και χθες μίλησαν οι πρόεδροι της Σερβίας και της Κίνας», είπε.

Ο υπουργός Εξόρυξης και Ενέργειας Aleksandar Antic δήλωσε ότι το αεροσκάφος είναι αναμφίβολα κάτι που πρέπει να ενθαρρύνει τους Σέρβους πολίτες.

«Η Σερβία καταπολεμά έντονα την επιδημία, έχουμε καλά αποτελέσματα και θέλω να επαινέσω όλους τους ανθρώπους στη Σερβία που συμβάλλουν σε όλα αυτά» είπε ο Antic.

Όπως είπε, αυτός ο εξοπλισμός είναι μια νέα αισιοδοξία.

«Καθώς ήμασταν με τους αδελφούς μας στην Κίνα όταν αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα, σήμερα το αισθανόμαστε από την πλευρά τους. Τα δύο έθνη έχουν μια ειλικρινή φιλία, στην οποία δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο ακόμη και χιλιάδες μίλια» είπε ο Antic.

Το κόστος της δωρεάς αγγίζει τα 710.000 ευρώ με τη Σερβία να συμμετέχει με 140.000 ευρώ για την αγορά των 90.000 τεστ.

Ο Simon Ling, εκπρόσωπος της Zidjin, εξέφρασε την ικανοποίησή του εκ μέρους του Ομίλου Zidjin και των δύο εταιρειών τους που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία εξόρυξης έχει αποστολή να βοηθήσει και να εργαστεί προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τον COVID-19.

Δωρίσαμε στη Σερβία δύο εργαστήρια και προστατευτικό εξοπλισμό για τη Voivodina, το Bor και το Majdanpek» δήλωσε ο Ling.

Ο Terence Xiong του Ινστιτούτου BGI δήλωσε ότι μόλις λειτουργήσουν τα εργαστήρια, ο αριθμός των τεστ στη Σερβία θα τριπλασιαστεί, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, μετά τον έλεγχο του εξοπλισμού, θα ξεκινήσει την εγκατάστασή του από το πρωί και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει από την επόμενη εβδομάδα.

«Διπλασιασμός της ικανότητας σε τεστ και όταν γίνει λειτουργικός στα Nis, τριπλασιασμός της ικανότητας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχουμε πετύχει στη Wuhan θα το πετύχουμε μαζί εδώ στη Σερβία. Εύχομαι σε όλους καλή υγεία και νίκη το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Xiong./ibna