Η Σερβία και η Δημοκρατία Σέρπσκα θα εναρμονίσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Σερβία και η Δημοκρατία Σέρπσκα θα εναρμονίσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Δημοκρατία της Σέρπσκα και η Σερβία συμφώνησαν σε μέτρα για την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια του Πάσχα και ζητούν από όλους τους πιστούς να επιδείξουν κατανόηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην Προεδρία της Β-Ε, Milorad Dodik, μετά από συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vučić, στο Βελιγράδι.

«Μιλήσαμε για το Πάσχα, το γεγονός ότι διανύουμε δύσκολες καταστάσεις και ότι δεν πρέπει, λόγω της αγάπης που έχουμε για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, να επιτρέψουμε την εξάπλωση του ιού, καθώς ήμασταν κάπως ανεκτικοί μέχρι τώρα», είπε ο Dodik σε συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα στη Σέρπσκα και τη Σερβία έχουν εναρμονιστεί, δηλαδή, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση συγκέντρωσης θα πρέπει να επεκταθούν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

«Ζητάμε από όλους τους πιστούς να το καταλάβουν αυτό. Έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη μας για την πίστη και το Πάσχα στον οικογενειακό κύκλο σεβόμενοι τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές. Αυτό είναι απαραίτητο. Χωρίς δισταγμό, πρέπει να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία και τις συγκεντρώσεις», δήλωσε ο Dodik.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μαυροβούνιο, όπου η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εκεί προτρέπει τους πιστούς να μην προσέλθουν στους ναούς, όπου οι ιερείς θα εκτελέσουν την υπηρεσία, αλλά χωρίς την παρουσία του λαού.

«Είναι ένα καλό παράδειγμα. Είναι σημαντικό να μην γίνουν συγκεντρώσεις και να εξαλειφθεί η πιθανότητα εξάπλωσης της επιδημίας. Είναι μια ευκαιρία για άλλους εκπροσώπους της Εκκλησίας να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Dodik.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Δημοκρατία της Σέρπσκα θα το είχε χειρότερο από την άποψη της επιδημίας, χωρίς τη βοήθεια της Σερβίας.

«Οι προσπάθειές μας αποδείχθηκαν καλές· προχωρήσαμε στο έγκαιρο κλείσιμο των σχολείων, των αλυσίδων λιανικής, των ξενοδοχείων. Ωστόσο, το πιο σημαντικό μέτρο είναι η καραντίνα στα σύνορα που εισήχθη για πολίτες που προέρχονται από το εξωτερικό. Αυτό απέδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να το θέσουμε αυτό σε κίνδυνο, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε με όλα τα μέτρα που έχει πάρει το κράτος. Όλοι οι άνθρωποι είναι σημαντικοί και το Πάσχα είναι σημαντικό», τόνισε ο Dodik.

Ευχαρίστησε επίσης τον Vučić για τη βοήθεια που έστειλε η Σερβία στη Δημοκρατία Σέρπσκα και πρόσθεσε ότι η οικονομία κλονίζεται από το COVID-19.

«Οι δυνατότητές μας περιορίζονται από τον προϋπολογισμό της RS, αλλά έχουμε εξασφαλίσει κάποιο χώρο μέσω του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχουμε καλή κατανόηση του επιχειρηματικού τομέα και μόνο 800 εργαζόμενοι απολύθηκαν αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο Dodik./ibna