Ρουμανία: Συμφωνία ΥΠΕΣ και Ορθόδοξης Εκκλησίας για το Πάσχα

Ρουμανία: Συμφωνία ΥΠΕΣ και Ορθόδοξης Εκκλησίας για το Πάσχα

Ο Υπουργός Εσωτερικών Marcel Vela ανακοίνωσε την Μ. Τρίτη, το απόγευμα ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας (BOR), οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεργαστούν με  το προσωπικό της Εκκλησίας για τη διανομή στους πιστούς του Αγίου Φωτός, σεβόμενοι βέβαια όλους τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης.

Έτσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, θα διανεμηθεί αγιασμένος άρτος, την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο από τις 7:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. σε όλες τις ενορίες, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ το Άγιο Φως, που θα έρθει από την Ιερουσαλήμ, θα διανεμηθεί από την αστυνομία και τους εθελοντές των ενοριών, το Μεγάλο Σάββατο από τις 8 μ.μ.

Οι πιστοί μπορούν να βγουν κοντά στο σπίτι τους, σεβόμενοι τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης, και αποφεύγοντας τη δημιουργία ομάδων άνω των 3 ατόμων και να λάβουν το Άγιο Φως.

Τη νύχτα της Ανάστασης, όλοι οι ιερείς και οι εθελοντές επιτρέπεται να μετακινούνται. Οι εκπρόσωποι των δυνάμεων ασφαλείας που ενεργούν σε σταθερά σημεία ελέγχου, καθώς και εκείνοι που βρίσκονται σε συνοριακούς σταθμούς, θα προσφέρουν το Άγιο Φως στους ανθρώπους που κινούνται ή σε όσους διασχίζουν τα σύνορα.

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού εάν τηρηθούν οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας. Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας, Nelu Tătaru, έκανε πιο επιφυλακτικές δηλώσεις: «Εξακολουθώ να αγωνίζομαι για τον εθελοντικό περιορισμό, για την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, επειδή μια επιταχυνόμενη αυξητική καμπύλη κρουσμάτων του ιού θα μπορούσε να μπλοκάρει το σύστημα υγείας».

Αρκετά πολιτικά κόμματα και μέλη της κοινωνίας των πολιτών επέκριναν τη συμφωνία. Για παράδειγμα, η Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR) δήλωσε ότι η συμφωνία δημιουργεί “διακρίσεις” εις βάρος των καθολικών και των προτεσταντών πιστών. Το UDMR είπε ότι ο Marcel Vela δεν γνωρίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που επέβαλε η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.

Το Union Save Romania (USR) θεώρησε ότι το μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών προκαλεί σύγχυση μεταξύ του πληθυσμού, ο οποίος μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα σχετικά με την αξιοπιστία των αρχών.

Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Iohannis ανακοίνωσε τη διοργάνωση συνάντησης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σύμφωνα με την εφημερίδα  Adevarul, η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνώμη του Προέδρου και η συμφωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να ακυρωθεί. Σε σημερινή δήλωσή του όμως, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός ήταν σύμφωνοι για την υπογραφή της συμφωνίας με τον Πατριάρχη Ρουμανίας. Προ ολίγου δημοσιεύθηκε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα g4Media άρθρο το οποίο αναφέρεται στις στενές σχέσεις του ΥΠΕΣ Marcel Vela με την Ορθόδοξη Εκκλησία και στο γεγονός ότι ο ίδιος είναι γνωστός για την προσήλωσή του στην ορθόδοξη πίστη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2011 όταν ήταν Δήμαρχος στο Caransebeș, δήλωσε ότι «αν δεν ήταν Δήμαρχος, θα ήθελε να ήταν ηγούμενος μοναστηριού στα βουνά του Banat”./ibna