Κοσσυφοπέδιο: Το LDK θα ολοκληρώσει τη συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον Latifi

Κοσσυφοπέδιο: Το LDK θα ολοκληρώσει τη συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον Latifi

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, Blerim Latifi, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου (LDK) θα πραγματοποιήσει την τελική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο Latifi έγραψε στο Facebook ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του LDK για τη διαχείριση της τελικής συμφωνίας Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

«Μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του LDK θα γίνει για να εκτελέσει το πρώτο και το τελευταίο της καθήκον, την πραγματοποίηση της τελικής συμφωνίας Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας. Είναι δύσκολο να πούμε αν θα έχουμε αυτήν τη συμφωνία φέτος, δεδομένης της παγκόσμιας αναταραχής που προκαλείται από τον κορωνοϊό», έγραψε ο Latifi.

Το Γενικό Συμβούλιο του LDK κατά πλειοψηφία των μελών ψήφισε υπέρ ενός πιθανού συνασπισμού με το AAK και τη Σοσιαλδημοκρατική Πρωτοβουλία και τις κοινότητες που πρότεινε ο πρόεδρος του κόμματος, Isa Mustafa, εάν του δοθεί η εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε δήλωση του το LDK ανέφερε χθες ότι από τα 124 μέλη του Γενικού Συμβουλίου, 114 συμφώνησαν στην πρόταση του Προέδρου Mustafa σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης.

Με βάση αυτό, ο πρόεδρος του LDK δήλωσε ότι υπάρχει η βούληση του Γενικού Συμβουλίου του LDK για κυβέρνηση συνασπισμού με το AAK, την Πρωτοβουλία και τις κοινότητες.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Thaçi έστειλε την τρίτη επιστολή στον Albin Kurti, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής του Κινήματος Αυτοπροσδιορισμού, ζητώντας το όνομά του εντολοδόχου Πρωθυπουργού.

Ο Thaçi προειδοποίησε τον Kurti ότι θα πρέπει να ασκήσει τη συνταγματική εντολή για να εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης του διορισμού υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού και τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Thaçi σημείωσε ότι θα αναλάβει το διορισμό του νέου εντολοδόχου Πρωθυπουργού, ακολουθώντας όλα τα συνταγματικά βήματα, έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό.

«Θα κάνω κάθε ενέργεια ακολουθώντας όλα τα συνταγματικά βήματα, ώστε οι πολίτες της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου να έχουν τη νέα κυβέρνησή τους το συντομότερο δυνατό, ειδικά σε αυτήν την κατάσταση πανδημίας που απαιτεί αποτελεσματική και σταθερή κυβέρνηση με πλήρη συνταγματική εντολή» , δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου./ibna