Κροατία: Η αβεβαιότητα αναφορικά με τη διάρκεια της πανδημίας είναι το βασικό πρόβλημα της κρίσης, λέει ο πρωθυπουργός

Κροατία: Η αβεβαιότητα αναφορικά με τη διάρκεια της πανδημίας είναι το βασικό πρόβλημα της κρίσης, λέει ο πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε την Τρίτη ότι το μεγαλύτερο καθήκον της κυβέρνησης ήταν να καταπολεμήσει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητώντας από όλους τους υπουργούς να εξοικονομήσουν χρήματα στα υπουργεία τους, υπογραμμίζοντας ότι το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να επωμιστεί με αλληλεγγύη.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, δήλωσε ότι θα γίνει εξορθολογισμός της κατάστασης και ότι οι υπουργοί θα πρέπει να σχεδιάσουν σταδιακά τον τρόπο επανενεργοποίησης της οικονομίας σύμφωνα με τις οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια. «Δεν θέλουμε να πέσουμε στην παγίδα της χαλάρωσης των μέτρων και, στη συνέχεια, να έρθουμε αντιμέτωποι με νέες εστίες μόλυνσης».

Ο Plenković είπε ότι η αβεβαιότητα της διάρκειας της πανδημίας είναι το βασικό πρόβλημα της κρίσης, καθώς κανείς δεν ξέρει πότε θα βρεθεί το εμβόλιο ή θα αποκτήσει ανοσία ο πληθυσμός.

Είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να λειτουργήσει το κράτος όσο το δυνατόν περισσότερο, φροντίζοντας κυρίως για την υγεία των πολιτών. “Δεν είναι απλώς μια κοινή λογική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά και μια υποχρέωση που απορρέει από το σύνταγμα”.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της δεύτερης δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και ότι περίπου 100.000 εταιρείες είχαν υποβάλει αίτηση για βοήθεια για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Μιλώντας για το τρίτο σετ μέτρων, είπε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα ένα νομοσχέδιο για να βάλει φρένο στην κατάσχεση νομισματικών κεφαλαίων φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είχαν προγραμματιστεί για μια περίοδο τριών μηνών και για ακόμα τρεις αν συνεχιστεί η κρίση.

Ερωτηθείς εάν η κρίση θα καθυστερήσει την εισαγωγή της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ, υπενθύμισε ότι η Κροατία υιοθέτησε στρατηγική εισαγωγής του ευρώ πριν από δύο χρόνια και ότι θα ολοκληρώσει ένα σχέδιο δράσης τον επόμενο μήνα. Είπε ότι ο ρυθμός μπορεί να επηρεαστεί κάπως, αλλά ότι η Κροατία παραμένει αφοσιωμένη σε αυτόν τον στόχο.

Ο Plenković είπε ότι εάν η Κροατία βρισκόταν στην ευρωζώνη, δεν θα υπήρχε καμία πίεση στο kuna τώρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κάνει για το κράτος αυτό που έκανε για όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. «Κατά κάποιο τρόπο, θα ήμασταν εξασφαλισμένοι».

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση ήταν μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από όλη την κοινωνία, καθώς παρείχε «μια νέα οπτική για το τι είναι πραγματικά καλό και τι δεν είναι»./ibna