Σλοβενία: Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών

Σλοβενία: Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών

Περισσότερο από το 80 τοις εκατό των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στη Σλοβενία ​​ήταν άνω των 75 ετών, με περισσότερους από τους μισούς άνω των 85 ετών με συνοδά νοσήματα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβενία.

56 θάνατοι που σχετίζονται με το COVID-19 αναφέρθηκαν τη Δευτέρα και το Σλοβενικό Ραδιόφωνο δήλωσε ότι ο υψηλότερος αριθμός θανάτων προήλθε από γηροκομεία, αντιπροσωπεύοντας τα τρία τέταρτα του συνόλου των θυμάτων.

Μεταξύ των νεκρών ασθενών υπάρχει σχεδόν ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών, ενώ όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής ήταν μεγαλύτεροι από 45 χρόνια. Στην ηλικιακή ομάδα από 75 έως 84 ετών, καταγράφηκαν 13 θάνατοι, ενώ 31 άτομα πέθαναν στην ηλικιακή ομάδα 85+, σύμφωνα με αναφορές των σλοβενικών ΜΜΕ.

Παρόλο που η υγειονομική περίθαλψη σταμάτησε να επισκέπτεται οίκους ευγηρίας στις αρχές Μαρτίου, μαζί με άλλα μέτρα που εισήχθησαν, παρατηρήθηκαν κρούσματα σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Η κατάσταση δεν έχει ακόμη διορθωθεί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διοργάνωσε πριν από δύο εβδομάδες ιατρικές ομάδες για να βοηθήσει το προσωπικό και τους περιθάλποντες.

Υπάρχουν μερικές ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις με αρκετά τέτοια ιδρύματα, όπως αυτά στο Ljutomer και στο Smarje pri Jelsah, όπου δεκάδες ένοικοι και προσωπικό έχουν μολυνθεί.

Όπως ανέφερε η Slovene Television την περασμένη εβδομάδα, το σημείο καμπής στη θεραπεία των ενοίκων σε γηροκομεία συνέβη στις 17 Μαρτίου, επειδή μέχρι τότε οι άρρωστοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ μετά παρέμειναν στο ίδρυμα. Επομένως, εκτιμάται ότι από περισσότερους από 250 μολυσμένους ένοικους, μόνο 30 νοσηλεύτηκαν.

Τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων να είναι μεταξύ των παλαιότερων πληθυσμών και μεταξύ των κατοίκων των γηροκομείων. Σημειώνεται επίσης ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει ορισμένους κατοίκους από αυτά τα ιδρύματα πίσω στις οικογένειές τους ήταν ανεπιτυχής, καθώς υπήρξε ελάχιστη ανταπόκριση./ibna