Ελλάδα: Η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα σχέδια στήριξης για τον COVID-19- Διαμορφώνει τη στρατηγική εξόδου

Ελλάδα: Η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα σχέδια στήριξης για τον COVID-19- Διαμορφώνει τη στρατηγική εξόδου

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε μια σειρά σχεδίων για τη στήριξη συγκεκριμένων τομέων της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τις επόμενες 5 με 10 ημέρες.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο Παραπολιτικά την Τρίτη, ο υπουργός είπε ότι η ναυτιλία, η ιδιωτική υγεία, οι παράκτιες μεταφορές, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι γεωργικές και τουριστικές επιχειρήσεις θα υποστηριχθούν από την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι μέρος της βοήθειας έκτακτης ανάγκης που έχει διανεμηθεί μέχρι στιγμής σε προβληματικές επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους θα επεκταθούν μέχρι τον Μάιο, αν και με κάποια διαφοροποίηση, καθώς σχεδιάζεται να αρθούν σταδιακά ορισμένα μέτρα περιορισμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σταϊκούρας αρνήθηκε ότι υπήρξε εκροή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι αναμένεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεσμεύτηκε επίσης στη διατήρηση των μέτρων των φορολογικών μειώσεων της κυβέρνησης στην μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Από το υπουργικό συμβούλιο ζητήθηκε να συλλεχθούν δεδομένα και να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις για την στρατηγική εξόδου από τους περιορισμούς. Τα σχέδια αυτά θα παραληφθούν από το γραφείο του πρωθυπουργού έως τις 27 Απριλίου.

«Μέχρι τότε θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας για το πότε και πώς θα ξεκινήσει μια σταδιακή και μακροπρόθεσμη άρση των μέτρων», αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επιχειρηματικοί τομείς θα ανοίξουν «σταδιακά», προσθέτοντας ότι σε ορισμένους θα αρθούν πρώτα και θα ακολουθήσουν οι άλλοι σε κύματα. Ορισμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι τον Ιούνιο, επομένως, η κυβέρνηση θα επεκτείνει επίσης την έκτακτη βοήθεια σε επιχειρήσεις και υπαλλήλους αναλόγως έως τα μέσα Ιουνίου.

Τα σχέδια της κυβέρνησης καταρτίζονται με την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά μόλυνσης θα συνεχίσουν να μειώνονται. Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ειδικοί αναμένουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας κορωνοϊού το φθινόπωρο.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας πληροφόρησε ότι ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού (Ro) στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από 1, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός «υποχωρεί και εξαφανίζεται».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν ξέρουμε αν θα διατηρηθεί αυτό το ποσοστό». Παρ ‘όλα αυτά, οι αρχές κάνουν σχέδια για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα στοιχεία της Ro./ibna