Σερβία: Απαγόρευση κυκλοφορίας 84 ωρών για το Ορθόδοξο Πάσχα

Σερβία: Απαγόρευση κυκλοφορίας 84 ωρών για το Ορθόδοξο Πάσχα

Η Κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε σήμερα το απόγευμα την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας για 84 ώρες αντί των 60 ωρών που διαρκούσε η απαγόρευση το Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του Ορθόδοξου Πάσχα που γιορτάζεται την Κυριακή 19 Απριλίου. Έτσι στην απόφαση αναφέρεται ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία από την Παρασκευή 17 Απριλίου στις 17:00 (τοπική ώρα) μέχρι και την Τρίτη 21 Απριλίου στις 05:00 (τοπική ώρα).

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές συζητήσεις για το πως θα εορταστεί το Πάσχα στη Σερβία, ενώ η Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προέτρεψε την κυβέρνηση να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις προκειμένου οι πιστοί να συμμετάσχουν στις Πασχαλινές λειτουργίες και να κοινωνήσουν. Έτσι ζήτησε από την κυβέρνηση να επιτραπεί η κυκλοφορία από τις 05:00 μέχρι τις 10:00 (τοπική ώρα) την Κυριακή για να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι πιστοί για το Πάσχα.

Η επιστημονική κοινότητα της Σερβίας, υποστήριξε από την πλευρά της ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην έκτη βδομάδα της επιδημίας θα ήταν λάθος κίνηση.

Τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Σερβία διήρκεσε 60 ώρες, δηλαδή από Παρασκευή έως Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Πατριάρχη με τον οποίο είχαν μια διαφορετική συμφωνία. «Για ότι πω θα σταυρωθώ από ένα μέρος των πολιτών» είπε ο Vucic προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να μιλήσει αύριο με τον Πατριάρχη της Σερβίας.

«Δεν έχω αμφιβολίες, θα στηρίξω τους γιατρούς και τη ζωή» τόνισε ο Vucic, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενες συλλήψεις επισκόπων και κληρικών δεν θα γίνουν  από καρδιάς./ibna