Σερβία: Έφτασαν τα πρώτα 10 κοντέινερ επείγουσας περίθαλψης από την ΕΕ

Σερβία: Έφτασαν τα πρώτα 10 κοντέινερ επείγουσας περίθαλψης από την ΕΕ

Τα πρώτα δέκα από τα συνολικά 100 κοντέινερ για την ταξινόμηση και την επείγουσα περίθαλψη των ασθενών που πάσχουν από κορωνοϊό που αποκτήθηκε με κονδύλια της ΕΕ τοποθετήθηκαν σε επτά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης στο Βελιγράδι.

Καθένα από αυτά τα κοντέινερ είναι εξοπλισμένο με κρεβάτι εξέτασης, τραπέζι με δύο καρέκλες, ανέπαφο θερμόμετρο, μικρότερα δοχεία για ιατρικά και μολυσματικά απόβλητα και κάδο απορριμμάτων, αποτελούν σημαντικό τμήμα της συνολικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της πανδημίας και ενός παράγοντα πρόληψης καθώς εμποδίζουν την είσοδο δυνητικά μολυσμένων ατόμων σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Η προμήθεια και εγκατάσταση αυτών των κοντέινερ αξίας 590.000 ευρώ αποτελεί μέρος του πακέτου βοήθειας της ΕΕ ύψους 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπογράφηκε στις 3 Απριλίου του τρέχοντος έτους από τον Πρέσβη της ΕΕ στη Σερβία Sam Fabrici, την Υπουργό Jadranka Joksimovic και την αρχηγό της UNOPS Mikela Telatin.

Αυτή η δωρεά προορίζεται για την προμήθεια του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες, εργαστηριακό εξοπλισμό και τεστ, οθόνες εντατικής θεραπείας, ανέπαφα θερμόμετρα και προστατευτικό εξοπλισμό, τα οποία θα φτάσουν στη Σερβία τον Απρίλιο και τον Μάιο.

«Η ετοιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εξάπλωσης του ιού εξαρτάται, πρώτα απ ‘όλα, από το πόσο καλά καταφέραμε να προστατεύσουμε τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας που έχουν δεσμευτεί να προστατεύουν την υγεία μας. Ως εκ τούτου, η προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του αγώνα μας εναντίον του Covid-19. Είμαι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξή της, καθώς έχουμε εξασφαλίσει την προμήθεια περισσότερων από 100 κοντέινερ ελέγχου ασθενών και έχουμε βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και στην ενίσχυση της ικανότητάς μας να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση, δήλωσε η Jadranka Joksimovic, Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Εθνικής Συντονιστής IPA.

Στις 8 Απριλίου 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την «παγκόσμια αντίδρασή της» για την καταπολέμηση της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίας 15,6 δισ. ευρώ. Η αρχική στήριξη των 93 εκατομμυρίων ευρώ για τη Σερβία προορίζεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία, τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της στεφανιαίας πανδημίας του ιού.

Τα υπόλοιπα κοντέινερ, καθώς και άλλος ιατρικός εξοπλισμός, θα διατεθούν σε ιδρύματα υγείας στη Σερβία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η αποτελεσματική ταξινόμηση είναι ένας βασικός παράγοντας για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, πρέπει να προστατευτούν για να μας βοηθήσουν όλους. Αυτή η δωρεά θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση με μικρότερη έκθεση σε κίνδυνο. Δεν έχει περάσει σχεδόν μια ημέρα από το ξέσπασμα της κρίσης του ιού COVID-19, που η ΕΕ να μην προμηθεύει ή να αγοράζει βασικό ιατρικό εξοπλισμό για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή κοινότητες σε κίνδυνο. Είμαι περήφανος για την επείγουσα στήριξη που παρέχουμε στη Σερβία χάρη στο πακέτο 15 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση κρίσεων των 15. Όπως και σε προηγούμενες δύσκολες στιγμές, η ΕΕ εξακολουθεί να συμπαραστέκεται στη Σερβία. Αυτός ο ιός δεν γνωρίζει όρια. Μόνο μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον κοινό μας εχθρό» είπε ο Πρέσβης Sam Fabrici, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία.

Η προμήθεια των κοντέινερ πραγματοποιείται από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τις Υπηρεσίες Έργου – UNOPS, το οποίο ξεκίνησε έναν μηχανισμό προμηθειών έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας./ibna