ΔΝΤ: “Βαθιά” ύφεση στην Ελλάδα και έκρηξη της ανεργίας

ΔΝΤ: “Βαθιά” ύφεση στην Ελλάδα και έκρηξη της ανεργίας

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την ελληνική οικονομία, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού και την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν. Ειδικότερα, ύφεση 10% και «έκρηξη» της ανεργίας στο 22,3% του εργατικού δυναμικού προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα το 2020. Την ίδια ώρα, εκτιμά πως η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με επέκταση 5,1% το 2021. Ωστόσο, το ποσοστό προβλέψεις δε μπορεί να καλύψει το σημερινό ζοφερό τοπίο που προδιαγράφεται για την ελληνική οικονομία.

Η αύξηση στην ανεργία θα αγγίξει τις πέντε μονάδες μετά από ποσοστό 17,3% το 2019 και οι καταλυτικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας δεν προβλέπεται να εξομαλυνθούν γρήγορα, καθότι το 2021 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα είναι 19%. Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021.

Στην έκθεση World Economic Outlook η οποία δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται στο 3% με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις πριν ο κόσμος αρχίσει να δοκιμάζεται από την πανδημία. Το ΔΝΤ συγκρίνει ευθέως το μέγεθος της παρούσας κρίσης με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 αναδεικνύοντας τις μεγάλες αβεβαιότητες στη διατύπωση προβλέψεων.

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με 5,8% στο βασικό σενάριο το 2021 εξαρτάται καθοριστικά από το ρυθμό με τον οποίο θα περιορίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η πανδημία, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επάνοδο της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος ( επέκταση 4,7% το 2021) με την Ελλάδα να αγγίζει το -10%, την Ιταλία στο -9,1%, την Ισπανία στο -8%, τη Γαλλία στο -7,2% και τη Γερμανία στο -7%./ibna