Ρουμανία: Ανακοινώθηκε από τον Iohannis η παράταση για 30 μέρες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ρουμανία: Ανακοινώθηκε από τον Iohannis η παράταση για 30 μέρες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ο Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης ανακοίνωσε σήμερα στις 14.00, την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλες 30 ημέρες, έως την 14η Μαΐου, και εντός 5 ημερών, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να την ψηφίσει. Το διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος στις δηλώσεις σημείωσε τη δημοσίευση του διατάγματος που επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη Ρουμανία για ακόμη 30 ημέρες, ώστε να συνεχιστεί η λήξη των πιο αποτελεσματικών μέτρων για την για την καταπολέμηση της επιδημίας του COVID-19.

«Παρά τους άνευ προηγουμένου περιορισμούς που έχουν υιοθετηθεί από τα κράτη του κόσμου, δεν υπάρχει σαφές σημάδι πιθανής επιβράδυνσης του ρυθμού εξέλιξης της παγκόσμιας πανδημίας. Αντιθέτως, ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται από τον κορωνοϊό, καθώς και ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από αυτόν, αυξάνεται καθημερινά με ανησυχητικό ρυθμό» τόνισε ο Klaus Iohannis.

Συνεχίζοντας ο Ρουμάνος Πρόεδρος είπε ότι «Είναι απολύτως προφανές ότι καταπολεμούμε μια επιδημία εξαιρετικά δύσκολη στον έλεγχό της, ακόμη και στο πλαίσιο της υιοθέτησης μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν ληφθεί χωρίς προηγούμενο, πριν από ένα μήνα, δημιουργώντας μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ασφαλώς, χωρίς αυτά τα μέτρα απομόνωσης, θα είχαμε μια έκρηξη κρουσμάτων που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το σύστημα μας υγείας. Είναι ακριβώς το σκοτεινό σενάριο που, με την κυβέρνηση Orban και τους ειδικούς ιατρούς, αποφασίσαμε από τα πρώτα σημάδια της επιδημίας, ότι πρέπει να αποφευχθεί. Η σταθερή και πρώιμη δράση σώζει ζωές και παράγει θετικά αποτελέσματα περιορίζοντας την καμπύλη μόλυνσης».

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και η χαλάρωση των περιορισμών κατά την επόμενη περίοδο, όπως απαιτούν ασυνείδητα ορισμένοι πολιτικοί, θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση νέων κρουσμάτων, υπερφόρτωση των νοσοκομείων και τεράστια πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης» σημείωσε ο Iohannis παροτρύνοντας τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι για να μην χρειαστεί να πάνε σε κρεβάτι νοσοκομείου. «Μείνετε στο σπίτι για να μπορούμε να ελέγξουμε τη ζωή μας, διαφορετικά θα έχουμε ένα κύμα κρουσμάτων και θανάτου, κάτι που θα σήμαινε ότι όλες οι προσπάθειες, όλες οι θυσίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ήταν μάταιες».

«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία συνεπάγεται τη διατήρηση των ήδη ληφθέντων μέτρων, καθώς και νέων κανονισμών, επιτρέποντας στις δημόσιες αρχές να παρέμβουν αποφασιστικά και με επαρκή μέσα διαχείρισης κρίση. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής κατάστασης, απαιτούνται διατάξεις για τη διευκόλυνση της αδιάκοπης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, και υποδομών που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό, το κράτος και τους οικονομικούς φορείς» συνέχισε ο Πρόεδρος.

Επιπροσθέτως τα σχολεία παραμένουν κλειστά, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνεπάγονται φυσική παρουσία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ οι ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες οργανώνονται, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Επίσης, με το διάταγμα, αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια των πολιτών, συνεχίζοντας να προμηθεύει, να παράγει, να επεξεργάζεται, να μεταφέρει και να προμηθεύει τα άτομα καλύπτοντας τις ανάγκες τους.

Κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στις τιμές μπορεί να μπει πλαφόν για φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, για τρόφιμα αυστηρά πρώτης ανάγκης και για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως η ηλεκτρική ενέργεια και η θέρμανση, το φυσικό αέριο, το νερό, η αποχέτευση ή τα καύσιμο.

Ωστόσο, προστέθηκε στο διάταγμα μια ειδική μνεία για την περίπτωση κατά την οποία θα υπάρξει πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις περιφερειακές αγορές. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι μειώσεις αυτές θα επηρεάσουν την τιμή που καταβάλλει ο καταναλωτής.

Στο διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα, διατηρήθηκε το μέτρο σύμφωνα με το οποίο, κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τη μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών, μπορούν να ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης, έως την απόλυση, εναντίον εκείνων που κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε μονάδες υγείας, υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες υγείας, υπηρεσίες ασθενοφόρων, καθώς και κεντρικές και τοπικές δημόσιες αρχές και φορείς με αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους.

Το διάταγμα αναφέρει επίσης, ρητά την πιθανότητα, κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η διαχείριση μονάδων δημόσιας υγείας να πραγματοποιείται από αποσπασμένο προσωπικό από ιδρύματα που έχουν αρμοδιότητες στον τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, οι χρόνοι προειδοποίησης σε περίπτωση παραίτησης του προσωπικού που εργάζονται σε εγκαταστάσεις υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, ιατρο-κοινωνικής βοήθειας και σε θέματα άμυνας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας αναστέλλονται για όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε επίσης ο Iohannis, προσθέτοντας ότι «Ένας άλλος τομέας που ήθελα να εδραιώσω είναι η πρόσθετη προστασία των ευάλωτων ομάδων. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απαγορεύεται η διακοπή ή η αναστολή της δραστηριότητας των κέντρων φιλοξενίας για τη φροντίδα και βοήθεια των ηλικιωμένων, κέντρων φιλοξενίας για παιδιά και ενήλικες, με ή/και χωρίς αναπηρίες, καθώς και για άλλες ευάλωτες ομάδες».

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, στον τομέα της δικαιοσύνης, η δικαστική δραστηριότητα συνεχίζεται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών, η κυβέρνηση καθιερώνει συγκεκριμένους όρους για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς, επιβατών και εμπορευμάτων, έτσι ώστε η προστασία των ανθρώπων και των εμπορευμάτων να αποτελεί προτεραιότητα.

Ενώ έχει επίσης προβλεφθεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την άρτια λειτουργία των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και να αποφεύγουν πιθανές καταστάσεις διακοπής της κυκλοφορίας στα δημόσια δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

«Εάν οι περιορισμοί γίνονται σεβαστοί από όλους μας, μπορούμε να σώσουμε ζωές. Σε αυτές τις περιόδους, όλοι, επαναλαμβάνω, είμαστε όλοι ευάλωτοι αν αγνοήσουμε τα μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές. Αυτή η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο από κοινού» τόνισε ο Iohannis καταλήγοντας ότι «κάθε κρίση, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη, φέρνει ευκαιρίες. Θα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε, να είμαστε ενωμένοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι, ώστε μαζί,  να μπορέσουμε πραγματικά να οικοδομήσουμε τη χώρα που θέλουμε. Μόνο μαζί μπορούμε να περάσουμε από αυτή τη δύσκολη περίοδο!»/ibna