Κροατία: Η χαλάρωση των μέτρων εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η κατάσταση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Κροατία: Η χαλάρωση των μέτρων εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η κατάσταση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Willi Beroš δήλωσε την Τρίτη ότι η στρατηγική για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της επιδημίας λειτουργεί και ότι «εξετάζουμε τη χαλάρωση των μέτρων στην επόμενη περίοδο». Ο Αναπληρωτής Αρχηγός Προσωπικού Πολιτικής Προστασίας (CZ), Damir Trut, δήλωσε ότι οι γιατροί θα λάβουν αποφάσεις μετά από ενδελεχή ανάλυση της κατάστασης.

Ο Beroš είπε στο HRT ότι η αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό στην Κροατία εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των ορίων που έχουν τεθεί και ότι η στρατηγική λειτουργεί και είναι πολύ σαφής – ο στόχος είναι να επιβραδυνθεί η σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών και να επιτραπεί στο σύστημα να παρέχει επαρκή υγειονομική περίθαλψη.

«Μπορώ να πω ότι τα δεδομένα μας είναι πολύ καλά», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι ελήφθη μέριμνα για την εξισορρόπηση των μέτρων που αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού έτσι ώστε να επιτρέπεται κατά το μέτρο του δυνατού η συνέχιση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 1650 περιπτώσεις COVID-19 στην Κροατία, 400 έχουν θεραπευτεί και 25 έχουν πεθάνει, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Εθνικό Αρχηγείο της CZ.

«Αυτό που μας περιμένει στην επόμενη περίοδο είναι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χαλαρώσουμε αυτά τα μέτρα για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε όσο περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες και να αναζωογονήσουμε κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε ένα διαχειρίσιμο αριθμό ασθενών», τόνισε ο Beroš.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του προσωπικού πολιτικής προστασίας Damir Trut δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους πειθάρχησαν με τα μέτρα, όπως η διατήρηση αποστάσεων και η αποφυγή συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων να μένει στο σπίτι, κάτι που, όπως είπε, ήταν εμφανές κοιτάζοντας τις θέσεις στάθμευσης που ήταν γεμάτες.

Τόνισε ότι όλοι θέλουν τη χαλάρωση των μέτρων, αλλά ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί τη σωστή στιγμή και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου της εξάπλωσης της επιδημίας, με τους επιστήμονες να έχουν τον τελευταίο λόγο./ibna