Σλοβενία: Οι εταιρείες ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους

Σλοβενία: Οι εταιρείες ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους

Οι εταιρείες που έχουν αναστείλει την παραγωγή τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους. Από την Τρίτη, αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις θα δραστηριοποιηθούν και πάλι, σύμφωνα με το πρακτορείο STA.

Ο κατασκευαστής οικιακών συσκευών Gorenje, που ανήκει στην εταιρεία της Κίνας, ανέστειλε προσωρινά τις δραστηριότητές του στις 23 Μαρτίου. Το εργοστάσιο της εταιρείας που παράγει πλυντήρια και στεγνωτήρια επανεκκίνησε την παραγωγή την περασμένη Παρασκευή, ενώ άλλες γραμμές παραγωγής στο Velenje αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή σήμερα.

Οι υπηρεσίες υποστήριξης και η διοίκησή της Adria Mobil, η οποία είχε κλείσει στις 18 Μαρτίου άρχισαν να επαναλειτουργούν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι γραμμές συναρμολόγησης θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά την Τρίτη, με την εταιρεία να εισάγει ευέλικτες ώρες εργασίας για να αποτρέψει το συνωστισμό.

Η Elan, μια άλλη εταιρεία που ανέστειλε την παραγωγή στα μέσα Μαρτίου, στέλνει πάνω από το μισό εργατικό δυναμικό της πίσω στη δουλειά και υιοθετεί παρόμοια μέτρα για την αναδιοργάνωση των βαρδιών για να εξασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα εργάζονται στον ίδιο χώρο.

Η Revoz, το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων που ανήκει στην Renault, είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει, αλλά στη συνέχεια επέκτεινε την αναστολή λειτουργίας για μια άλλη εβδομάδα. Ακόμα και η επαναλειτουργία του εργοστασίου στις 20 Απριλίου όμως εξακολουθεί να είναι υπό αμφισβήτηση και να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η επανεκκίνηση των υπηρεσιών δημοσίων συγκοινωνιών, η τροφοδοσία εξαρτημάτων και οι εξελίξεις στη Γαλλία και την Ισπανία, δήλωσε την Πέμπτη ένας συνδικαλιστής της Revoz.

Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται για να σταματήσει ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του COVID-19, πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως οι επιχειρήσεις τροφίμων και υποδομών, καθώς και οι φαρμακευτικές Lek και Krka, ο κατασκευαστής χάλυβα Sij, η κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτρικών μοτέρ Domel, η κατασκευάστρια εργαλείων Unior και ο παραγωγός αλουμινίου Impol, συνέχισαν κανονικά τις δραστηριότητές τους.

Ορισμένες εταιρείες απλώς μείωσαν το εύρος των δραστηριοτήτων τους, όπως ο παραγωγός αλουμινίου Talum, οι υαλουργίες Steklarna Rogaška, η εταιρία υποδημάτων Alpina, και η Hidria η οποία κατασκευάζει κυρίως προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Μια άλλη σημαντική εταιρεία, η κατασκευάστρια οικιακών συσκευών BHS Hišni Aparati, σχεδιάζει να μπει σε πλήρη παραγωγική αυτή την εβδομάδα, μετά την απόφασή της να ξανανοίξει τρεις γραμμές συναρμολόγησης στις αρχές Απριλίου.

Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε καμία από τις εταιρείες που συνέχισαν να λειτουργούν εν μέσω της επιδημίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά τους περιορισμούς σε ορισμένες υπηρεσίες αυτή την εβδομάδα./ibna