Β-Ε: Οι δημοσιογράφοι παράπλευρη απώλεια του COVID-19

Β-Ε: Οι δημοσιογράφοι παράπλευρη απώλεια του COVID-19

Η επιτροπή της Ένωσης Δημοσιογράφων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κάλεσε τους εργοδότες των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Β-Ε, τους ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα μέλη των συμβουλίων να σταματήσουν τις απολύσεις δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης ως οικονομικό αντίμετρο στην οικονομική συρρίκνωση στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχει προκληθεί από την πανδημία των κορωνοϊού και τη συνεπακόλουθη δραματική μείωση των εμπορικών και άλλων εσόδων, τονίζει η Ένωση σε δήλωσή της.

Η Ένωση Δημοσιογράφων προειδοποίησε επίσης τους κρατικούς θεσμούς ότι πρέπει να βοηθήσουν οικονομικά τα μέσα ενημέρωσης να επιβιώσουν, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα καλέσει τους δημοσιογράφους «να μποϊκοτάρουν όλες τις συνεντεύξεις Τύπου και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις αρχές της Β-Ε και τους υπαλλήλους διαχείρισης της κρίσης».

«Με λύπη και διαμαρτυρία, οι Δημοσιογράφοι της BH ενημερώθηκαν για τη λήξη των συμβάσεων εργασίας σημαντικού αριθμού δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στην εταιρεία Oslobodjenje, καθώς και των ανακοινώσεων παρόμοιων διαδικασιών σε τουλάχιστον 10 μέσα ενημέρωσης σε διάφορα μέρη της χώρας», αναφέρει η Ένωση.

Οι δημοσιογράφοι της B-Ε προτρέπουν τους ιδιοκτήτες και τη διοίκηση της εφημερίδας Oslobođenje να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τους υπαλλήλους και να αναζητήσουν άλλους, εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών δυσκολιών. Η Oslobođenje είναι μία από τις παλαιότερες της Β-Ε και δεν σταμάτησε να εκτυπώνει ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-1995. Έλαβε το βραβείο “Καλύτερης εφημερίδας 1992” και πολλά άλλα βραβεία. Τις τελευταίες ημέρες, ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και άλλων υπαλλήλων των μέσων ενημέρωσης κλήθηκαν να υπογράψουν εθελοντικά τη λήξη των συμβάσεών τους. Οι δημοσιογράφοι της Β-Ε προειδοποίησαν όλους τους δημοσιογράφους να μην προβούν σε μία τέτοια ενέργεια, καθώς υπογράφοντας παραιτούνται από τα βασικά τους δικαιώματα.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι, ως ένωση δημοσιογράφων, δεν έχουμε νομική εξουσία ούτε μπορούμε να υπαγορεύσουμε στους ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών του Oslobođenje, ποια οικονομικά μέτρα θα υιοθετήσουν, αλλά μπορούμε να απαιτήσουμε η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, εάν είναι απαραίτητο, να γίνει νόμιμα, χωρίς διακρίσεις, σε συνεννόηση με την ένωση εργαζομένων και με πλήρη προστασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων», δήλωσε η Ένωση δημοσιογράφων.

Η Διευθύνουσα Επιτροπή των δημοσιογράφων της B-Ε προειδοποιεί επίσης ότι η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων των μέσων ενημέρωσης μπορεί μόνο να σταματήσει ή να καθυστερήσει προσωρινά την οικονομική κατάρρευση που απειλεί όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Β-Ε κατά τους επόμενους έξι μήνες. Το προσωπικό της κρίσης, οι κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα ή οι σχετικοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη λάβει επείγοντα οικονομικά μέτρα για να σώσουν τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης και να διατηρήσουν τη δημόσια λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, κάτι που ήταν καθήκον τους!

«Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε τις αρμόδιες κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα των μέσων ενημέρωσης και τους διεθνείς χορηγούς να δημιουργήσουν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για τα μέσα ενημέρωσης, το οποίο θα επιτρέψει την παραγωγή επαγγελματικού και ποικίλου περιεχομένου μέσων ενημέρωσης προς το δημόσιο συμφέρον. Μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Δημοκρατία Σέρπσκα και την Κατάσταση Καταστροφής στην οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι ήταν μια υπηρεσία προς όλους τους πολίτες και βασικοί μεταδότες πληροφοριών σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς καμία ένδειξη από τις αρχές ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τα μέσα ενημέρωσης να επιβιώσουν οικονομικά. Αν δεν το κάνουν σύντομα, οι δημοσιογράφοι της Β-Ε θα καλέσουν τα ΜΜΕ να μποϊκοτάρουν όλες τις συνεντεύξεις Τύπου και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις αρχές της Β-Ε και το προσωπικό της κρίσης», προειδοποιεί η Ένωση Δημοσιογράφων./ibna