Βουλγαρία: Αναγκαία η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, δήλωσε ο Radev

Βουλγαρία: Αναγκαία η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, δήλωσε ο Radev

«Δεν θα με δείτε στους ανθρώπους με πανικό, όπως αξιολογείται αυτή η στιγμή. Προτιμώ τη φωνή της λογικής, όσο κι αν μου κοστίζει» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev από την Tryavna  όπου επισκέφθηκε το εργοστάσιο όπλων Emko.

«Η πολλαπλώς επαναλαμβανόμενη χειραγώγηση, πως ο πρόεδρος θέλει να σαμποτάρει τα μέτρα υγείας δεν θα γίνει πραγματικότητα. Μαζί με τα υγειονομικά μέτρα, πρέπει να υπάρχουν επαρκή κοινωνικοοικονομικά μέτρα με τρία πολύ σημαντικά κριτήρια: να είναι έγκαιρα, να είναι προσβάσιμα, να είναι επιδοτούμενα», τόνισε ο Πρόεδρος.

«Εάν κάτι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα υγειονομικά μέτρα, δεν είναι η ανευθυνότητα των Βουλγάρων, καθώς προσπαθούν να μας εμπνεύσουν τελευταία, αλλά η έλλειψη πειστικών, έγκαιρων κοινωνικών και οικονομικών μέτρων. Η έλλειψή τους οδηγεί σε αποθάρρυνση του λαού», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Radev επανέλαβε τη θέση του σχετικά με την ομαλή χαλάρωση των μέτρων που ελήφθησαν κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Δεν μπορεί να είναι γρήγορη. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί προγραμματισμό βήμα-βήμα. Πολλές χώρες εργάζονται ήδη σε τέτοια σχέδια. Εάν η Βουλγαρία δεν το κάνει αυτό, διακινδυνεύουμε ένα δεύτερο κύμα», δήλωσε ο Radev.

Η διοίκηση της εταιρείας όπλων Emko έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν έχει ζητήσει κρατική ενίσχυση και ότι το κράτος δεν εμποδίζει την εταιρεία να εξάγει την παραγωγή της στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται η κύρια αγορά της. Η εταιρεία απασχολεί 630 άτομα./ibna