Σερβία: Ρωσία, Κίνα και ΕΕ ανταγωνίζονται για την Σερβία στη διπλωματία του κορωνοϊού γράφει ο Guardian

Σερβία: Ρωσία, Κίνα και ΕΕ ανταγωνίζονται για την Σερβία στη διπλωματία του κορωνοϊού γράφει ο Guardian

Με τη Σερβία ασχολήθηκε ο Βρετανικός Guardian την Δευτέρα σε άρθρο του με τίτλο «Η διπλωματία του κορωνοϊού: πώς η Ρωσία, η Κίνα και η ΕΕ ανταγωνίζονται να κερδίσουν τη Σερβία».

Η Σερβία, μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, που έχει φλερτάρει τα τελευταία χρόνια τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο, γίνεται το σταυροδρόμι ανταγωνισμού της «διπλωματίας του κορωνοϊού», κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις πρώτες ώρες μετά την κήρυξη της πανδημίας και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Σερβία, ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic, απεύθυνε σκληρά λόγια προς την ΕΕ, διότι την ίδια ημέρα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Ursula Von der Leyen απαγόρευε την εξαγωγή ιατρικών προμηθειών από το μπλοκ της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ήταν ένα παραμύθι. Έχω στείλει μια ειδική επιστολή στους μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν. Αυτή είναι η Κίνα» δήλωσε τότε ο Vucic.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Πρόεδρος της Σερβίας ζήτησε βοήθεια από την Κίνα για προμήθειες, εξοπλισμό και συμβουλές για την καταπολέμηση της πανδημίας και σύντομα ένα αεροσκάφος από την Κίνα προσγειώθηκε στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τον Guardian, πρώτα οι Κινέζοι ήρθαν στο Βελιγράδι με αεροπλάνα γεμάτα εξοπλισμό και έξι γιατρούς-εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στο συντονισμό μιας εθνικής πολιτικής για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού, με τον Σέρβο Πρόεδρος γεμάτος συναίσθημα φίλησε την κινεζική σημαία από ευγνωμοσύνη και επέκρινε και πάλι την Ευρώπη για έλλειψη βοήθειας.

«Δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε από μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι κάνει ό, τι είναι δυνατό για να ενταχθεί στην ΕΕ”, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που εδρεύει στο Βελιγράδι. Αλλά ακόμη και στην Ισπανία και την Ιταλία υπήρξε θυμός για την έλλειψη συντονισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης στον κορωνοϊό, ενώ για εκείνους εκτός του μπλοκ της ΕΕ όπως η Σερβία, η απόρριψη έγινε αισθητή ακόμα πιο έντονα, σημειώνει ο Guardian.

Η Κίνα ήταν ευτυχής να εισχωρήσει σ’ αυτό το κενό, αναφέρει η εφημερίδα. Η Σερβί» ακολούθησε το μοντέλο της Κίνας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και σε περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων, υπήρξε απομόνωση των ασθενών σε μεγάλα προσωρινά νοσοκομεία. Δεν ακολουθήθηκε η πλήρης απομόνωση περιοχών, γιατί δεν θα το αποδέχονταν οι Σέρβοι πολίτες αλλά έγινε αυστηρή απομόνωση για τους ηλικιωμένους.

Επιπλέον σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία ακολούθησε σε βοήθεια, κυρίως με αποστολή απολυμαντικών για νοσοκομεία και κοινόχρηστους χώρους, μια βοήθεια που έγινε αποδεκτή με χαρά από τη Σερβία, με την αντιπολίτευση βέβαια στη Μόσχα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η βοήθεια στο εξωτερικό είναι για προπαγάνδα καθώς στη Ρωσία οι γιατροί δεν έχουν τα βασικά πράγματα» συνεχίζει ο Guardian.

Μετά τη δημόσια κριτική από τον Πρόεδρο της Σερβίας, ο Guardian γράφει ότι η ΕΕ άρχισε επίσης να δείχνει ότι «βοηθά με χαρά τη Σερβία».

«Η αντιπροσωπεία της ΕΕ ανέφερε ότι περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ οικονομική βοήθεια και δάνεια ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκαν για να βοηθήσουν τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Επίσης, ένα εργαστήριο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ στη Σερβία αναδιατάχθηκε για τις ανάγκες ενός εργαστηρίου ελέγχου για τον κορωνοϊό. Η ΕΕ υποσχέθηκε εκατομμύρια ευρώ στη Σερβία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για την καταπολέμηση του COVID-19 και των συνεπειών του», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι:  «Η ΕΕ προσπαθεί έτσι να αποδείξει ότι οι ιστορίες περί των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης δεν είναι μόνο κενές ιστορίες, ενώ για την Κίνα είναι μια αλλαγή της αφήγησης να παρουσιαστεί η χώρα ως λύση για τον κορωνοϊό και όχι η αιτία του»./ibna