Τουρκία: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να καλύψει τα εγκλήματα της

Τουρκία: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να καλύψει τα εγκλήματα της

Με σκληρή ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy, απαντά σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την Κοινή Δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 ΕΕ-Τουρκίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο Hami Aksoy:

«Η δήλωση του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη δήλωση της 18ης Μαρτίου με τη χρήση της πανδημίας COVID-19 ως δικαιολογία είναι ισχυρισμοί που εκφράζονται με κίνητρο να καλυφθούν τα εγκλήματα της Ελλάδας εναντίον αιτούντων άσυλο με στόχο τη στρέβλωση της πραγματικότητας.

Η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της δήλωσης της 18ης Μαρτίου. Χάρη σε αυτό, οι παράνομες διαβάσεις στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 92%. Από αυτή την άποψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της.

Στο πλαίσιο της δήλωσης της 18ης Μαρτίου, μεταξύ των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, η Τουρκία δέχεται μόνο την επιστροφή εκείνων των οποίων οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας απορρίπτονται ή δεν χρειάζονται διεθνή προστασία. Μέχρι σήμερα, 2.139 παράνομες μετανάστες που πληρούν αυτά τα κριτήρια έχουν επιστραφεί από τα ελληνικά νησιά.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα κατά παράβαση των ιδρυτικών συνθηκών και των διεθνών υποχρεώσεων της ΕΕ και προσπαθεί να στείλει αιτούντες άσυλο στην Τουρκία χωρίς να τις καταγράψει και ακόμη και χωρίς να αξιολογήσει τις αιτήσεις τους ασύλου, που είναι αντίθετο με την κοινή δήλωση της 18ης Μαρτίου.

Οι διεθνείς οργανισμοί αποκάλυψαν επίσης ανοιχτά ότι ο νέος νόμος περί ασύλου της Ελλάδας δεν είναι συμβατός με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του COVID-19. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ ανέστειλε προσωρινά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ένα σημαντικό στοιχείο της δήλωσης της 18ης Μαρτίου, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Τουρκία, για τον ίδιο λόγο, έχει επίσης σταματήσει προσωρινά τις επιστροφές που προβλέπονται στη Δήλωση και έχει ενημερώσει σχετικά τις ελληνικές αρχές.

Οι απογοητευτικές συνθήκες των προσφυγικών καταυλισμών στην Ελλάδα και η ανάγκη της Ελλάδας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας από αυτή την άποψη έχουν επίσης εκφραστεί από Έλληνα δημοσιογράφο.

Συστήνουμε στην Ελλάδα να λάβει επειγόντως μέτρα για να αποτρέψει την ανθρωπιστική τραγωδία εξαιτίας της πανδημίας και να σέβεται το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία των αιτούντων άσυλο».

Ο Νότης Μηταράκης στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει είχε δηλώσει ότι: «Υπήρξε σημαντική αύξηση των επιστροφών το πρώτο δίμηνο, αλλά πλέον η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας δεν εφαρμόζεται στην πράξη, µε ευθύνη της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί επιστροφές, µε πρόσχημα τον κορωνοϊό. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η αναθεώρησή της µε τρόπο που θα άρει τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά µας και θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τις τουρκικές υποχρεώσεις. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την αρχική συμφωνία και τη συμφόρηση των νησιών είναι απαράγραπτες»./ibna