Βόρεια Μακεδονία: Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας από Παρασκευή μέχρι Τρίτη λόγω Πάσχα

Βόρεια Μακεδονία: Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας από Παρασκευή μέχρι Τρίτη λόγω Πάσχα

Την παράταση του ειδικού καθεστώτος της απαγόρευσης των μετακινήσεων αποφάσισε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, ξεκινώντας από την Παρασκευή 17 Απριλίου στις 16:00 (τοπική ώρα) μέχρι την Τρίτη 21 Απριλίου στις 05:00 (τοπική ώρα). Το Υπουργείο Εσωτερικών θα εντείνει τους ελέγχους στους θρησκευτικούς ναούς κατά την διάρκεια της απαγόρευσης.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η πρόταση του Συντονιστικού Κέντρου Κρίσεων  από την Πέμπτη έως την Τρίτη την απαγόρευση της κίνησης και της ομαδοποίησης, δηλαδή το κλείσιμο όλων των πάρκων, των χώρων πικ-νικ, των χώρων αναψυχής στα εθνικά πάρκα και τα δάση, καθώς και των οικισμών του Σαββατοκύριακου κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, με το Υπουργείο Εσωτερικών να ελέγχει κι αυτούς τους χώρους.

Για τα άτομα άνω των 67 ετών, η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει ενεργή για όλες τις εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός από τις 10 έως τις 12 το βράδυ. Την Δευτέρα, 20 Απριλίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι καθολική για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Για όλα τα άτομα κάτω των 18 ετών, η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια όλων των εργάσιμων ημερών παραμένει ενεργή, από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός από τις 13:00 έως τις 15:00 (τοπική ώρα).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περίοδος της κατάστασης κρίσης στις περιοχές των δήμων Debar και Centar Zupa έχει λήξει και έχει δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία.

Αποφασίστηκε επίσης κατά τη συνεδρίαση ότι οι έκτακτοι και πληρεξούσιοι πρεσβευτές και οι γενικοί πρόξενοι της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι ασκούν το δικαίωμά τους για μισθό σύμφωνα με το νόμο για τις εξωτερικές υποθέσεις, θα πληρώνονται 20% λιγότερο από τον μισθό που καταβλήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα με την οποία ένας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος εισέρχεται στα συνοριακά σημεία διέλευσης μετά τις 13 Απριλίου και βρέθηκε σε χώρες υψηλού κινδύνου για τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τον κατάλογο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) το μέτρο αυστηρής απομόνωσης (καραντίνα) θα είναι για περίοδο τουλάχιστον 21 ημερών από την ημέρα άφιξης στη Βόρεια Μακεδονία./ibna