Ρουμανία: 960 χιλ. ευρώ επιχορήγηση σε Σκήτη στο Άγιο Όρος

Ρουμανία: 960 χιλ. ευρώ επιχορήγηση σε Σκήτη στο Άγιο Όρος

Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ προσφέρει η Ρουμανία στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Romania Libera.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι το ρουμανικό Κοινοβούλιο έλαβε μία εξαιρετικά περίεργη απόφαση αυτόν τον καιρό, ενώ η  χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πλησιάζει στην κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού.  Επισημαίνεται στο άρθρο ότι με αυτήν την απόφαση το Ρουμανικό κράτος θα επιχορηγεί ετησίως την Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου στο Άγιο Όρος στην Ελλάδα, με 960.000 ευρώ, το οποίο είναι τριπλάσιο από το ποσό που εδίδετο μέχρι τώρα, με νόμο του 2007.

Στην Σκήτη διαμένουν 25 μοναχοί Ρουμανικής καταγωγής, οι οποίοι δεν έχουν δικό τους μοναστήρι αλλά μόνο 2 σκήτες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η Σκήτη Τιμίου Προδρόμου, την οποία επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες.

Όπως τονίζεται στο άρθρο της Romania Libera ορισμένοι Ρουμάνοι πολιτικοί θεωρούν ότι η εν λόγω Σκήτη θα πρέπει να ανέβει επίπεδο και να γίνει μονή, χωρίς όμως να είναι σαφές, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, ποια πλεονεκτήματα θα έχει για τη χώρα αυτή η αλλαγή καθεστώτος.

Σημειώνεται επίσης, ότι ένα άλλο στοιχείο που δεν έχει διευκρινισθεί επαρκώς είναι η επίσκεψη εκεί του πρώην δημάρχου Marian Vangelie πριν από τρία χρόνια, ο οποίος ήταν εκείνο το διάστημα ένας από τους πολιτικούς του κόμματος PSD με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Επίσης γίνεται αναφορά και σε άλλες επισκέψεις άλλων πολιτικών, όπως του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Petre Toba και του στρατηγού Florian Coldea, αλλά και του αρχηγού του Pro Romania, Victor Ponta, o οποίος δημοσίευσε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι μοναχοί της εν λόγω Σκήτης δεν είναι εντελώς αποκομμένοι από τη Ρουμανία, αλλά κάνουν τακτικές αλλά διακριτικές επισκέψεις στη χώρα.  Γίνεται αναφορά σε επίσκεψή δύο μοναχών πριν από λίγα χρόνια στο Βουκουρέστι, όπου επισκέφθηκαν στις φυλακές τον επιχειρηματία Gigi Begali, ο οποίος είχε καταδικασθεί για παράνομη ανταλλαγή γης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι οι 90 βουλευτές που εισηγήθηκαν τον νόμο και προέρχονται από πολλά πολιτικά κόμματα, δε σχολίασαν την πιθανή σημασία της Σκήτης Προδρόμου για τους θεσμούς της δημόσιας τάξης ή της εθνικής ασφάλειας της Ρουμανίας, αλλά θεώρησαν ότι τα 960.000 ευρώ που θα διατίθενται ετησίως, είναι απαραίτητα για την συντήρηση και την αναπαλαίωση του συγκροτήματος της Σκήτης Προδρόμου./ibna