Αναμένεται η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Ρουμανία για ακόμη 30 ημέρες – Αντιδράσεις του Προέδρου του ALDE Calin Popescu – Tariceanu

Αναμένεται η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Ρουμανία για ακόμη 30 ημέρες – Αντιδράσεις του Προέδρου του ALDE Calin Popescu – Tariceanu

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis πρόκειται να δημοσιεύσει διάταγμα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλες 30 ημέρες, σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε πριν από μία εβδομάδα, όταν ο Πρόεδρος της Ρουμανίας δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και αρκετούς υπουργούς, ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί κατά ένα μήνα και ότι το διάταγμα θα δημοσιευθεί στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

«Υπάρχουν πράγματα που προχωρούν, αλλά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι απαραίτητη και ζήτησα από την κυβέρνηση να υποβάλει προτάσεις, και στη συνέχεια θα εκδώσω ένα νέο διάταγμα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα. Αυτό είναι απαραίτητο για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία», δήλωσε ο Iohannis.

Την 16η Μαρτίου, ο Πρόεδρος Iohannis εξέδωσε ένα πρώτο διάταγμα για την κήρυξη του κράτους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, και η περίοδος αυτή λήγει αύριο Τρίτη, 14 Απριλίου. Σύμφωνα με το νόμο για το διάταγμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την κατάσταση της πολιορκίας, σύμφωνα με την εξέλιξη των καταστάσεων κινδύνου, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και μπορεί να επεκτείνει ή να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της. Εντός μέγιστης προθεσμίας πέντε ημερών, από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Πρόεδρος ζητά από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει το μέτρο, και εάν το Κοινοβούλιο δεν το εγκρίνει, τότε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας ανακαλεί αμέσως το διάταγμα και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί παύουν να ισχύουν.

Ο Πρόεδρος  του ALDE Calin Popescu – Tariceanu δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατηγορώντας ότι το μέτρο αυτό αυξάνει την έλλειψη διαφάνειας. Ο Tariceanu κατηγόρησε τις αρχές ότι ασκούν «αντι-ρουμανική  πολιτική» και είπε ότι θα πρέπει να επαναληφθούν οι συνήθεις δραστηριότητες στη Ρουμανία, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδρύματα.

«Η επέκταση αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν κάνει σχεδόν τίποτα και δεν αποφέρει τίποτα που δεν μπορεί να γίνει με την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν θέλω να ψηφίσω για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επειδή βλέπω ότι κατά τη λειτουργία της, υπάρχει έλλειψη διαφάνειας και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για κατάχρηση εξουσίας. Δεν θέλω να ψηφίσω για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή ένα μεγάλο μέρος της χώρας δεν έχει επηρεαστεί από τον κορωνοϊό και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τιμωρήσουμε τις περιφέρειες που δεν έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό, όπως και τους άλλους», δήλωσε ο επικεφαλής του ALDE χθες, Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έλαβε την ομόφωνη ψήφο των βουλευτών./ibna