Σλοβενία: Μικρότερο διάστημα καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα

Σλοβενία: Μικρότερο διάστημα καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα

Ξεκινώντας από την Κυριακή, όσοι εισέρχονται στη Σλοβενία ​​θα υποβάλλονται για μία εβδομάδα σε καραντίνα στο σπίτι ή σε εγκαταστάσεις που θα υποδείξει η πολιτική άμυνα, ενώ ακολούθως θα εξετάζονται για το νέο κορωνοϊό, όπως αναφέρει το κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο περικόπτει το διάστημα καραντίνας από τις δύο εβδομάδες που ίσχυαν έως τώρα. Οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι, οι οδηγοί φορτηγών οχημάτων και οι επιβάτες από πτήσεις μετεπιβίβασης εξαιρούνται των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με το διάταγμα, εάν ένα άτομο αρνείται να εξεταστεί μετά το πέρας της επταήμερης καραντίνας ή εάν δεν είναι δυνατή η εξέτασή του, η καραντίνα θα παραταθεί αυτόματα για μια εβδομάδα.

Εάν η εξέταση είναι αρνητική ή η καραντίνα λήξει, το άτομο θα πρέπει αμέσως να ενημερώσει τις υγειονομικές αρχές σχετικά με πιθανά συμπτώματα COVID-19. Αυτό ισχύει και κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Εάν το δείγμα βρεθεί θετικό σε κορωνοϊό, το άτομο θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις διαδικασίες πρωτοκόλλου που ενεργοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η καραντίνα θα παραταθεί επίσης εάν τα αποτελέσματα δεν είναι διαθέσιμα την ημέρα της εξέτασης, αλλά μόνο έως ότου γίνουν γνωστά.

Τα πρόσωπα που διαθέτουν μόνιμη ή προσωρινή διαμονή στη Σλοβενία ​​θα τεθούν σε καραντίνα στον τόπο κατοικίας τους ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σε εγκαταστάσεις που θα υποδείξει η πολιτική άμυνα. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καλύψουν το κόστος της καραντίνας.

Τα άτομα που δεν έχουν μόνιμη ή προσωρινή διαμονή στη Σλοβενία ​​θα πρέπει να προσκομίσουν μια διεύθυνση στην οποία θα φιλοξενούνται και θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, διαφορετικά δεν θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα.

Οι αλλοδαποί που έρχονται στη Σλοβενία ​​για εργασία θα τεθούν σε καραντίνα στη διεύθυνση που θα δηλώσει ο εργοδότης τους, την οποία θα πρέπει να προσκομίσουν στα σύνορα.

Οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν στους αλλοδαπούς εργαζόμενους κατάλληλες συνθήκες για να εκτίσουν την περίοδο απομόνωσης, ενώ καλούνται επίσης να καλύψουν τη σίτιση και την ασφάλειά τους. Η διαμονή τους πρέπει να ανταποκρίνεται στις συστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (NIJZ).

Στους Σλοβένους πολίτες που δηλώνουν ότι έχουν μολυνθεί ή εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 κατά την είσοδό τους στη Σλοβενία , ​θα δοθεί εντολή για άμεση επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές. Οι αλλοδαποί δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το διάταγμα δεν ισχύει για τους διασυνοριακούς εργαζόμενους μετανάστες που μετακινούνται σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση στην Αυστρία, καθώς και για τα άτομα που μετακινούνται για να παραστούν σε κηδεία στενού συγγενή σε γειτονική χώρα.

Εξαιρούνται επίσης οι οδηγοί φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα προς και από τη Σλοβενία ​​ή σε ολόκληρη τη Σλοβενία, τα άτομα που θα ολοκληρώσουν εσωτερικό δρομολόγιο εντός της ημέρας, καθώς και τα άτομα που διαθέτουν διπλωματικά διαβατήρια.

Το μέτρο δεν ισχύει για πρόσωπα που παρέχουν επείγουσες υπηρεσίες, μέλη υπηρεσιών διάσωσης και προστασίας, υγειονομικούς λειτουργούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές συνοδείες.

Εξαιρούνται επίσης οι πολίτες της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας που κατέχουν ή εκμισθώνουν οικόπεδα που βρίσκονται και στις δύο πλευρές των συνόρων και που εκτελούν γεωργικές εργασίες σε αυτές τις εκτάσεις. /ibna