Μαυροβούνιο: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι ορθόδοξοι ιερείς που είχαν συλληφθεί

Μαυροβούνιο: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι ορθόδοξοι ιερείς που είχαν συλληφθεί

Την Κυριακή, η αστυνομία προέβη στη σύλληψη αρκετών ιερέων της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στον περίγυρο εκκλησιαστικών εγκαταστάσεων στην πρωτεύουσα της Ποντγκόριτσα. Μεταξύ τους βρίσκονταν και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ο οποίος επίσης συνελήφθη, όπως επιβεβαίωσαν πηγές της αστυνομίας στα ΜΜΕ.

Τόνισαν επίσης ότι κανείς δεν συνελήφθη αλλά περισσότερο κλήθηκε για «ενημερωτικές συνομιλίες».

«Η συγκέντρωση ενός αριθμού ιερέων αλλά και πολιτών γύρω από το Ναό της Αναστάσεως του Χριστού και τη Μονή Zlatica υπέπεσε στην αντίληψη των αστυνομικών. Όλοι κλήθηκαν για ενημερωτικές συνομιλίες, ώστε να εξηγήσουν τους λόγους πίσω από αυτές τις συγκεντρώσεις», αναφέρουν οι ανεπίσημες πηγές αστυνομίας.

Ο αρχηγός της «Prava Crna Gora» («Πραγματικό Μαυροβούνιο»), Marko Milačić, ήταν μεταξύ των κρατουμένων. Τα μέλη του κόμματός του ισχυρίζονται ότι η αστυνομία τον πλησίασε, ζήτησε τα έγγραφά του και στη συνέχεια τον ενημέρωσε ότι θα κληθεί για συνομιλίες.

Η παραδοσιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της «Εισόδου του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ», την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει επτά ημέρες πριν από το Πάσχα, ολοκληρώθηκε πρόωρα όταν κατέφθασε η αστυνομία, όπως είπαν, μετά από καταγγελίες μερίδας πολιτών που ανέφεραν ότι ο κανόνας της κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν τηρούνταν κατά τη συγκέντρωση. Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Χαρακτήρισε την αστυνομική επιχείρηση ως «μία ακόμη επίθεση εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο».

Μετά από μερικές ώρες ανάκρισης, όλοι οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Το περιστατικό προκάλεσε περαιτέρω αναταραχές μεταξύ των Σέρβων στο Μαυροβούνιο. /ibna