Β-Ε: Συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το δάνειο του ΔΝΤ

Β-Ε: Συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το δάνειο του ΔΝΤ

Οι πολιτικοί ηγέτες των κομμάτων της Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Bakir Izetbegović, της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) της Β-Ε, Dragan Čović, και της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), Milorad Dodik, μαζί με τους εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Β-Ε και τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, συμφώνησαν για την κατανομή των κονδυλίων από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι μετά τη συνάντηση, το δάνειο αξίας 330 εκατομμυρίων ευρώ θα διαιρεθεί ως εξής: 62% για την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, 38% για τη Δημοκρατία Σρπσκα, ενώ 0.5% από κάθε οντότητα θα διατεθεί στην περιφέρεια Brčko.

Συμφωνήθηκε επίσης να υποστηριχθεί η σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα ασχολείται καθημερινά με την εκπόνηση μέτρων και την επιτάχυνση των αντιδράσεων, και θα περιλαμβάνει πρωτίστως τρεις πρωθυπουργούς – τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου και δύο πρωθυπουργούς των οντοτήτων, ενώ μαζί τους θα εργάζεται ο Υπουργός Ασφαλείας και ο Υπουργός Εξωτερικών Εμπορικών Σχέσεων και Οικονομικών Σχέσεων.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι πολιτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι η συμφωνία είναι καλή ή, όπως δήλωσε ο ηγέτης της SDA, Bakir Izetbegović, «στέρεη».

«Στην Ομοσπονδία της Β-Ε θα συνεχίσουμε να συμφωνούμε στo ζήτημα της διανομής, καθώς τα καντόνια φέρουν στις πλάτες τους σημαντικό μερίδιο της μάχης κατά του κορωνοϊού όταν πρόκειται για την υγειονομική περίθαλψη, την αστυνομία και την απασχόληση. Αυτή η επιβάρυνση θα καταστεί αισθητή κυρίως στα καντόνια. Συνεπώς, θα συμφωνήσουμε σε αυτά τα ποσοστά τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Izetbegović.

Ο πρόεδρος του HDZ BiH, Dragan Čović, δήλωσε ότι όλες οι πτυχές του ζητήματος του δανείου διευθετήθηκαν στη συνεδρίαση.

«Το φορολογικό συμβούλιο πιθανότατα έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο του, οπότε το θέμα έχει λήξει. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είναι εδώ και θα παρουσιαστεί μαζί του. Στην πραγματικότητα ολοκληρώσαμε αυτή τη δουλειά ενώ ήμασταν εδώ», δήλωσε ο Čović.

Ο ηγέτης της SNSD, Milorad Dodik, δήλωσε ότι ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποκλεισμός της Β-Ε από το δάνειο του ΔΝΤ.

«Σχεδόν την τελευταία στιγμή, σε αυτή τη δυναμική που έχει προσδιοριστεί κατά κάποιο τρόπο από το ΔΝΤ, κατορθώσαμε να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, και αυτά τα κεφάλαια θα εισέλθουν όπως είχε προβλεφθεί. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους πρεσβευτές για την προσπάθεια. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη αν μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας και αν δεν υπήρχε ανάγκη για παρέμβαση», δήλωσε ο Dodik.

Είναι ενδιαφέρον ότι δύο από τους τρεις πολιτικούς ηγέτες δεν αντιπροσωπεύουν κανένα είδος θεσμικού οργάνου, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία επετεύχθη εκτός του κρατικού συστήματος της Β-Ε. Αλλά σε αυτή τη χώρα όλα είναι δυνατά. /ibna