Κροατία: Εκτιμήσεις για την επικείμενη τουριστική περίοδο

Κροατία: Εκτιμήσεις για την επικείμενη τουριστική περίοδο

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό, κανείς στην Κροατία δεν αναμένει ότι η τουριστική περίοδος θα κυμανθεί στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή κανείς επίσης δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις.

Ανεπίσημα, λιγότεροι από 200 τουρίστες φιλοξενούνται σήμερα σε 38 ξενοδοχεία στη χώρα. Ο σύνδεσμος Glas poduzetnika (Ένωση Φωνής Επιχειρηματιών) παρουσίασε πρόσφατα τα ευρήματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το ερώτημα «Πώς θα εξελιχθεί η σεζόν του 2020;» αποτελεί ζήτημα για πολλούς στον τομέα του τουρισμού, αλλά και για εκείνους που δεν έχουν άμεση σχέση με αυτόν, δεδομένου ότι θα ανακύψουν πολλές έμμεσες συνέπειες. Μετά την έρευνα σχετικά με τη χρησιμότητα που αποδίδουν και τις προσδοκίες που έχουν οι επιχειρηματίες (ειδικά στον τομέα του τουρισμού) από τα τουριστικά συμβούλια, ο Σύνδεσμος εξέφρασε ενδιαφέρον να διερευνήσει περαιτέρω αυτό το θέμα. Οι προσδοκίες για την εποχή είναι «αναμφισβήτητα φτωχές», και φαίνεται ότι τα τουριστικά συμβούλια δεν θα είναι σε θέση να παράσχουν σημαντική βοήθεια. Ο Σύνδεσμος εξέτασε τι συμβαίνει επί του παρόντος με τους εκμισθωτές τουριστικών καταλυμάτων και τις κρατήσεις τους. Προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Το 56% των εκμισθωτών υπέστη σημαντική μείωση στις κρατήσεις ή τις πωλήσεις των καταλυμάτων τους. Το 4% δήλωσε ότι είχε μεσοπρόθεσμη πτώση από τις αρχές Απριλίου. Κάπως καθησυχαστικό είναι το γεγονός πως περίπου το 16%, ευτυχώς, μετράει μόνο μια ελαφρά μείωση στον αριθμό των κρατήσεων ή των πωλήσεων των καταλυμάτων τους. Δυστυχώς, 21% ανέφεραν μεγάλο αριθμό ακυρώσεων για υπάρχουσες κρατήσεις ή για πωλήσεις που είχαν διεκπεραιωθεί στο παρελθόν. Ελαφρώς λιγότερο από το 3% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν υπάρχει μείωση στον αριθμό των κρατήσεων, ή ότι αυτή είναι ελάχιστη.

«Αυτή είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι θα διανύσουμε μια δύσκολη τουριστική περίοδο και ειδικά για όλες αυτές τις κατηγορίες που δεν θα μπορέσουν να καταγράψουν εισφορές μέχρι την τουριστική περίοδο του 2021, για την οποία τώρα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν προβλέψεις. Δεδομένου του μεγέθους αυτού του τομέα, σίγουρα θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά τις πρόσθετες επιλογές επέμβασης για να αποφύγουμε ένα φαινόμενο ντόμινο που θα προκαλούσε ακόμη περισσότερες ζημίες», προειδοποίησε ο Σύνδεσμος. /ibna