Κοσσυφοπέδιο: Επιστολή Lajčák στον Thaci

Κοσσυφοπέδιο: Επιστολή Lajčák στον Thaci

Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και για Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci όπου εκφράζει την ετοιμότητα του για την επανάληψη του διαλόγου, χωρίς να αναφέρει καμία προθεσμία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας ενώ ούτε έκανε αναφορά στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Ο Lajčák σημειώνει στην επιστολή του ότι ο διορισμός του από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell ως Ειδικό Εντεταλμένο για τον διάλογο Πρίστινα-Βελιγράδι σηματοδοτεί την ανανεωμένη δέσμευση της ΕΕ στον διάλογο.

Περαιτέρω ο Σλοβάκος διπλωμάτης δηλώνει ότι θα εργαστεί ακούραστα και δυναμικά για να προωθήσει τη διαδικασία του Διαλόγου προσθέτοντας ότι αναμένει από την Πρίστινα και το Βελιγράδι να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους με την ίδια αποφασιστικότητα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι με την αυθεντική πολιτική βούληση των δύο μερών και μέσω του διαλόγου μπορούμε να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε όλοι προς όφελος των λαών στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία. Βλέπω στην απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να άρει τους δασμούς ένα σημαντικό και συγκεκριμένο βήμα για την επανέναρξη του διευρυμένου διαλόγου της ΕΕ.

Επιπροσθέτως ο Lajčák διαβεβαιώνει τον Hashim Thaci ότι η ΕΕ μένει στο πλευρό του Κοσσυφοπεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει πλήξει όλο τον κόσμο./ibna