Μαυροβούνιο: «Καλούμαστε να επιβάλουμε την πειθαρχία όπου δεν τηρούνται οι διαταγές και οδηγίες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Μαυροβούνιο: «Καλούμαστε να επιβάλουμε την πειθαρχία όπου δεν τηρούνται οι διαταγές και οδηγίες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Duško Marković, απηύθυνε την Πέμπτη διάγγελμα στους πολίτες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση γύρω από τον κορωνοϊό, μιλώντας για τον περιορισμό της έξαπλωσης της πανδημίας και με ειδική αναφορά στη νέα δέσμη οικονομικών μέτρων από την Κυβέρνηση.

«Το Μαυροβούνιο συνεχίζει να αντιμετωπίζει επιτυχώς μια επιδημία που έχει απειλήσει και έχει παραλύσει ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό υποδηλώνεται από την ενημέρωση και την ανάλυση όλων των εγχώριων και διεθνών οργανισμών, και θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες του Μαυροβουνίου, οι οποίοι έχουν δείξει υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης και ευθύνης σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Δυστυχώς, παρακολουθούμε επίσης την ανευθυνότητα μιας μικρής μερίδας πολιτών που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους που θέτει το κράτος και να υπερνικήσουν των θυσιών, της υπευθυνότητας και του πατριωτισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Τις θυσίες και την αυταπάρνηση, μεταξύ άλλων, των κατοίκων του Tuzi, κατοίκων του χωριού Biokovac στο δήμο Bijelo Polje, κατοίκων του οικισμού των Ρομά στο Konik. Τώρα ο καθένας χωρίς εξαίρεση πρέπει να γνωρίζει ότι βρισκόμαστε στην πιο σημαντική περίοδο για την προστασία της υγείας όλων μας», τόνισε ο Markovic.

Υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της συνεισφοράς κάθε πολίτη στην καταπολέμηση της πανδημίας σήμερα, διότι προσφέρεται μια ευκαιρία σε όλους να αποφύγουν τον ιό και το αντίστροφο – «τον κίνδυνο να μολυνθούν όλοι, αν δεν ακολουθήσουμε τους κανόνες και δε συμβάλουμε προσωπικά στη συλλογική προστασία».

«Ως εκ τούτου, η πειθαρχία πρέπει να επιβληθεί σε όποιον δεν συμμορφώνεται με εντολές και οδηγίες. Για τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νομοθετικά όργανα καλούνται τις προσεχείς ημέρες να επιδείξουν αποφασιστικότητα και συνέπεια όσο ποτέ άλλοτε. Παρ’ όλα αυτά, το βάρος για τους πολίτες πολλαπλασιάζεται όταν, εκτός από την υγειονομική περίθαλψη, ο πολίτης μας πρέπει να σκεφτεί πώς να βάλει φαγητό στο τραπέζι για την οικογένειά του, ενώ ο εργοδότης σκέφτεται πώς θα πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, υπό κανονικές συνθήκες, να παρέχει εύφορο έδαφος για οικονομική ανάπτυξη και ένα καλύτερο πρότυπο για τους πολίτες της. Ωστόσο, το κράτος καλείται επίσης να εξασφαλίσει το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή για τον καθένα από σας, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Για το λόγο αυτό, ζήτησα από την ομάδα εμπειρογνωμόνων να προετοιμάσει μια πρόταση για οικονομικά μέτρα που θα προσαρμοστούν στις τρέχουσες παραμέτρους, και θα επικεντρώνονται σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Ο Markovic τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο που συγκρότησε είχε προτείνει ένα πακέτο μέτρων για την υποστήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων και των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών, αναφέροντας ότι θα διεξαχθεί διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο και ορισμένων οικονομικών εμπειρογνωμόνων και αναλυτών, ξεκινώντας από αύριο.

«Θέλω να συσπειρωθούμε και να ενώσουμε τόσο τις δυνάμεις μας όσο και τις γνώσεις μας! Να συμμαχήσουμε για το Μαυροβούνιο, επειδή μόνο μαζί και μόνο μέσα από ενότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που υψώνει μπροστά μας η εξάπλωση αυτού του ιού. Το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει την υποχρέωσή του απέναντι στους πολίτες και την οικονομία του, εν μέσω μεταβαλλόμενων και δύσκολων συνθηκών, σε τακτική βάση», δήλωσε ο Markovic./ibna