Τα «ψιλά» γράμματα της απόφασης του Eurogroup

Τα «ψιλά» γράμματα της απόφασης του Eurogroup

Κατ’ αρχήν θετικά «βλέπει» η ελληνική κυβέρνηση τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, αναμένοντας για το μεσοπρόθεσμο μέλλον το νέο κοινό ταμείο ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο ταμείο θα είναι έτοιμο σε διάστημα 6 μηνών και αποτελεί ένα «αντίβαρο» για την άρνηση ουσιαστικά του Βερολίνου στην έκδοση ενός ευρωομολόγου.

Δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφής σε πιστοληπτικές γραμμές και μνημόνια με βάση το βασικό σενάριο για την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup μίλησε για μία θετική απόφαση η οποία όμως θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες μελλοντικά πρωτοβουλίες, υπονοώντας ουσιαστικά το νέο ταμείο, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με ακόμη 500 δις. ευρώ. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν έγινε εφικτή η αναφορά σε ευρωομόλογο γιατί ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει αφού μία μεγάλη ομάδα κρατών δεν το ήθελε. Και επισήμανε την αναφορά σε καινοτόμα χρηματοδότηση που θα οδεύσει προς έγκριση σε Σύνοδο Κορυφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως οι αρχηγοί των κρατών – μελών θα κληθούν να διευκρινίσουν τους όρους λήψης του  δανείου του ESM με τους ειδικούς όρους υγειονομικής κρίσης. Η αναφορά σε κάλυψη υγειονομικών δαπανών έχει να κάνει ή όχι μόνο με το σύστημα υγείας, αλλά και τι καλύπτεται ως έμμεσες δαπάνες. Πάντως η απόφαση αναφέρει πως το δάνειο του ESM δίδεται για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης από την υγειονομική κρίση.

Μνημόνιο;

Ένα βασικό ζητούμενο επίσης είναι εάν αυτή η χρηματοδότηση -2% για κάθε χώρα της ευρωζώνης- θα συνοδεύεται από όρους δηλαδή μνημόνιο. Η χρήση αυτού του 2% (για την Ελλάδα συνεπάγεται χρήση 4 δις. ευρώ) δε θα συνοδεύεται από όρους, τουλάχιστον «σκληρούς». Ωστόσο, είναι βασικό το ερώτημα τι θα γίνει αν μια χώρα χρειαστεί και μέχρι να δημιουργηθεί το νέο ταμείο ένα ποσό άνω του 2%. Οι καλά γνωρίζοντες απαντούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί κανονικά η πιστοληπτική γραμμή και ό,τι αυτή συνεπάγεται με την επιβολή μνημονιακών όρων σε χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία κριτικής των αποφάσεων μαζί με τη μη αμοιβαιοποίηση του χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης./ibna