Η κροατική ακτοφυλακή συμμετέχει στις επιχειρήσεις της FRONTEX στην Ελλάδα

Η κροατική ακτοφυλακή συμμετέχει στις επιχειρήσεις της FRONTEX στην Ελλάδα

Η κροατική ακτοφυλακή συμμετέχει σε δύο κοινές επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων και ακτοφυλακής Frontex στην Ελλάδα, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας.

Μετά την αποστολή του πρώτου σώματος τεσσάρων αστυνομικών στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης Frontex “Rapid Border Intervention 2020”, στις 8 Απριλίου στάλθηκε μία δεύτερη αστυνομική δύναμη για να αντικαταστήσει το πρώτο και θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης στις 6 Μαΐου.

Το πρώτο σώμα εκτέλεσε όλα τα καθήκοντά του υπεύθυνα και επαγγελματικά, για τα οποία έλαβαν έγγραφες επαίνους από τον διευθυντή του FRONTEX, ανέφερε το υπουργείο.

Η αποστολή στα ελληνοτουρκικά σύνορα αριθμεί σήμερα 100 αστυνομικούς από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ανάλογα με τις περιστάσεις, η διάρκεια της επιχείρησης μπορεί να επεκταθεί και η αστυνομική δύναμη που συμμετέχει σε αυτή μπορεί να επεκταθεί, ανέφερε το υπουργείο.

Εκτός από την επιχείρηση αυτή, από το 2015 το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει συνεχώς ισχυρή υποστήριξη στην Ελλάδα μέσω της συμμετοχής της ακτοφυλακής στην κοινή επιχείρηση Ποσειδών, με στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης των Ελληνοτουρκικών συνόρων στη θάλασσα.

Η κροατική ακτοφυλακή βοηθά επίσης στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη θάλασσα.

Η κροατική αστυνομία συμβάλλει στις περιπολίες με δύο σκάφη./ibna