Σλοβενία: Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι δυνατή μόνο αν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, λέει ο Πρωθυπουργός Janša

Σλοβενία: Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι δυνατή μόνο αν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, λέει ο Πρωθυπουργός Janša

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša επεσήμανε στο Twitter σχετικά με την ελάφρυνση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για περιορισμό και μετριασμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ότι η Ιαπωνία, η οποία φάνηκε να περιορίζει την επιδημία στο πρώτο κύμα, κηρύχθηκε και πάλι σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Επιτρέψτε μου να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι δυνατή μόνο αν ικανοποιούμε σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις που ανέφερα την Τρίτη και οι οποίες γίνονται σεβαστές σε όλες τις χώρες που έχουν πετύχει στον αγώνα κατά του κοροναϊού.

Ο πρωθυπουργός Janez Janša ανέφερε επίσης τους ακόλουθους όρους:

  1. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της μόλυνσης: ο αριθμός των προσώπων που μολύνθηκαν από ένα άτομο πρέπει να είναι κάτω από 1 για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. Πρέπει να εξασφαλιστούν νομικές και τεχνικές δυνατότητες, καθώς και επαρκής ικανότητα παρακολούθησης των μολυσμένων προσώπων και η πιθανή εξάπλωση του ιού.
  3. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων εντατικής θεραπείας, δεν πρέπει να επιβαρύνεται υπερβολικά.
  4. Πρέπει να εξασφαλίζονται επαρκείς δυνατότητες δοκιμών.
  5. Η δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων για τη μέτρηση των επιπτώσεων αυτής της μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός παρότρυνε επίσης τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι ακόμα και κατά τις διακοπές του Πάσχα. “Ας σεβαστούμε όλα τα μέτρα υγιεινής και να βοηθήσουμε εκείνους που δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους, μέσω της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για αντιμετώπιση καταστροφών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Ο Jelko Kacin, εκπρόσωπος της κυβέρνησης για την κρίση, σχολίασε την κατάσταση στην τακτική ημερήσια ενημέρωση. Είπε ότι οι μετακινήσεις των πολιτών θα παραμείνουν περιορισμένες εντός των συνόρων των δήμων τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο της επόμενης εβδομάδας.

«Αν άρουμε τους περιορισμούς των μετακινήσεων πολύ γρήγορα, θα δημιουργηθεί σε όλους το ψεύτικο συναίσθημα ότι η επιδημία είναι πίσω μας και ότι είμαστε ασφαλείς. Πρέπει πρώτα να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο”, δήλωσε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ανακοινωθείσα χαλάρωση των περιορισμών του τομέα λιανεμπορίου και των υπηρεσιών μετά το Πάσχα θα επανεκτιμηθεί την επόμενη Τρίτη με βάση την κατάσταση στα νοσοκομεία. Η χαλάρωση θα ισχύει για τα συνεργεία επισκευής ελαστικών, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργία και τις υπηρεσίες επισκευής τεχνικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση σκέφτεται επίσης να δρομολογήσει την επανεκκίνηση των δημόσιων συγκοινωνιών, αλλά ο Kacin δεν μπόρεσε ακόμη να μιλήσει για χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν τις εξελίξεις υπογραμμίζοντας κυρίως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες, δηλώνοντας ωστόσο ότι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα ήταν καλά, ενώ υποδεικνύουν ότι ορισμένοι περιορισμοί θα μπορούσαν να αρθούν ήδη από τώρα./ibna