Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Διχάζει αντί να ενώνει ο κορωνοϊός

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Διχάζει αντί να ενώνει ο κορωνοϊός

Σε μια περίπλοκη χώρα όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ακόμη και εν μέσο της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν υπάρχει συμφωνία για ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα για τους πολίτες, κάποια από το οποία δυστυχώς αφορούν και τη βοήθεια που έρχεται από άλλες χώρες.

Καταρχήν, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ένα κρατικό θεσμικό όργανο στη Β-Ε που θα δημοσιεύει καθημερινές εκθέσεις σχετικά με τον αριθμό νέων μολύνσεων ή θα αποφασίζει τον τρόπο καταπολέμησης της επιδημίας. Η κρατική πολιτική από αυτή την άποψη είναι παντελώς απούσα. Το σύστημα υγείας είναι ευθύνη των οντοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα (RS) και η Ομοσπονδία της Β-Ε (F BiH), καθεμιά για τον εαυτό της, καθορίζουν τις πολιτικές στις περιοχές της δικαιοδοσίας τους. Συν το γεγονός ότι υπάρχουν δέκα καντόνια στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, τα οποία κάνουν τις περισσότερες αποφάσεις από μόνα τους, η εικόνα του χάους που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα γίνεται ακόμη πιο εμφανής.

Το μέγεθος αυτού του προβλήματος καθίσταται εμφανές υπό το φως του σημαντικού πακέτου βοήθειας που έχει ετοιμάσει το ΔΝΤ για τη Β-Ε, το οποίο μπορεί να ανέλθει ακόμη και σε 330 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η Β-Ε δεν έχει ακόμη υπογράψει των επιστολή προθέσεων. Το βασικό πρόβλημα φέρεται να είναι ότι δεν έχει συμφωνηθεί η κατανομή των κονδυλίων, με την RS να επιμένει ότι η F BiH θα πρέπει να λάβει το 60% και η RS το 40% των κεφαλαίων και η κάθε μία να δώσει από 0.5% στην περιφέρεια Brčko της Β-Ε, η οποία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά, στην ίδια τη F BiH δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των καντονιών για την κατανομή των χρημάτων. Ως εκ τούτου, η επιστολή προθέσεων δεν μπορεί να υπογραφεί.

Εν τω μεταξύ, η βοήθεια από την Τουρκία έφτασε στη Β-Ε και τα ιατρικά αυτά εφόδια θα πρέπει να διανεμηθούν μεταξύ των οντοτήτων. Είναι αλήθεια ότι βοήθεια έφτασε και από τη Σερβία, με κορυφαίους αξιωματούχους της RS να υποδέχονται το φορτηγό στα σύνορα, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα διανεμηθεί το πακέτο αυτό.

Η μεγαλύτερη διαμάχη προκλήθηκε από την άφιξη μεγάλου πακέτου βοήθειας σε ιατρικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, με 25 εμπειρογνώμονες, που έφτασε στην RS σε τρία αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Μπάνια Λούκα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε, Bisera Turković, ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη βοήθειά της, αλλά αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν είχε την πρόθεση να μοιραστεί τη βοήθεια με την Ομοσπονδία της Β-Ε.

«Η Δημοκρατία της Σρέπσκα ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία, και αυτό πήραμε. Η Ομοσπονδία της Β-Ε δεν ζήτησε καν, αλλά αν το κάνει, θα το προωθήσουμε μέσω των συνδέσεών μας στη Ρωσία», δήλωσε ο Milorad Dodik, ο οποίος είναι μέλος της Προεδρίας της Β-Ε.

Το γεγονός ότι ένας πολιτικός που αποφασίζει για την κρατική πολιτική με τα άλλα δύο μέλη της Προεδρίας φαίνεται να βοηθά μόνο μία οντότητα, είναι το λιγότερο ακατανόητο. Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι η Ρωσία συμφώνησε να στείλει βοήθεια με τέτοιο τρόπο.

Ο Dodik ανακοίνωσε ότι θα έρθει σύντομα ένα κονδύλιο βοήθειας από την Ουγγαρία, αλλά δεν διευκρίνισε σε ποιον θα διανεμηθεί. Είναι πολύ πιθανό να παραμείνει εντός των συνόρων της RS, διευρύνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ των οντοτήτων της Β-Ε, που αντί να έρχονται πιο κοντά φέρεται να απομακρύνονται ακόμα περισσότερο τις δύσκολες αυτές ώρες για τους πολίτες της χώρας./ibna