Ρουμανία: Υγειονομική βόμβα οι εποχικοί εργάτες

Ρουμανία: Υγειονομική βόμβα οι εποχικοί εργάτες

Την κατάσταση των Ρουμάνων εποχικών εργατών αναλύει ο Dan Tapalaga σε άρθρο του στην ιστοσελίδα G4Media, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εποχικών εργατών γης από τη Ρουμανία ταξιδεύει στις χώρες της Ευρώπης για την συγκομιδή αγροτικών προϊόντων.

Όπως αναφέρει ο Tapalaga στο άρθρο του, την Πέμπτη το πρωί, περίπου 2.000 εποχικοί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο στάθμευσης απέναντι από το αεροδρόμιο του Cluj για να αναχωρήσουν με ναυλωμένα αεροσκάφη, για τη Γερμανία καθώς οι Γερμανοί αγρότες άσκησαν έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση του Βερολίνου να άρει τους περιορισμούς για τους Ρουμάνους εργαζόμενους

Εκπροσωπούν, μαζί με τους Βούλγαρους και τους Πολωνούς, το 85% της συνολικής εποχικής εργασίας που βοηθά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στη συγκομιδή σπαραγγιών και άλλων εποχικών γεωργικών προϊόντων. Χωρίς αυτούς, οι Γερμανοί αγρότες κινδυνεύουν να τους μείνει η συγκομιδή στα χωράφια, οπότε η παρουσία τους έχει γίνει ζωτική για τη γερμανική οικονομία.

Πριν από μία εβδομάδα, στις 2 Απριλίου, η κυβέρνηση του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι είχε αποδεχθεί ποσόστωση 4.000 εποχικών εργαζομένων για να εισέλθουν στη Γερμανία, μια χώρα που πλήττεται από την επιδημία του κορωνοϊού, αλλά υπό αυστηρές συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να φθάσουν στη Γερμανία μόνο με πτήσεις τσάρτερ ή με ομαδικά ταξίδια. Η κατάσταση της υγείας τους θα ελεγχθεί επίσης, στα σύνορα. Εάν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης με κορωναϊό, η είσοδος στη Γερμανία θα απορρίπτεται. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα απασχολούνται χωριστά από τους άλλους εργαζόμενους για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στη Γερμανία και δεν θα τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους.

Με άλλα λόγια, η Γερμανία οργανώθηκε πολύ πριν από την άρση ορισμένων περιορισμών και εξασφάλισε ότι περιορίστηκε ο μέγιστος κίνδυνος εισαγωγής, μέσω των 4.000 εποχιακών εργαζομένων, μιας νέας επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα. Στη Γερμανία, 113,296 κρούσματα του COVID-19 και 2,349 θάνατοι καταγράφηκαν την Πέμπτη, το απόγευμα.

Η ρουμανική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις πιέσεις της Γερμανίας, και όχι μόνο, οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και στις 4 Απριλίου περιέλαβε στο στρατιωτικό διάταγμα αριθ. 7 μια διάταξη που αυξάνει ορισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με αναφορά στους εποχικούς εργαζόμενους.

Το άρθρο 10 έχει ως εξής: «(1) Επιτρέπονται πτήσεις που εκτελούνται από όλους τους αερομεταφορείς σε πτήσεις (charter) για τη μεταφορά εποχικά εργαζομένων από τη Ρουμανία σε άλλα κράτη κατόπιν έγκρισης (2) Οι διατάξεις της παραγράφου (1) δεν ισχύουν για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Και η Ιταλία ανακοίνωσε ότι 15.000 Ρουμάνοι θα έρθουν να εργαστούν στη γεωργία στο βόρειο τμήμα της χώρας, δηλαδή στο επίκεντρο της επιδημίας, αφού το ρουμανικό κράτος έχει εξαιρέσει από τους περιορισμούς, τους εποχιακά εργαζόμενους.

Αλλά η ρουμανική κυβέρνηση δεν οργανώθηκε, όπως η γερμανική κυβέρνηση, και δεν προέβλεψε το άλλο προβλέψιμο χάος που θα προέκυπτε. Κανείς δεν έχει ακόμη καθορίσει πώς και με ποιους όρους μπορούν να ταξιδεύουν αυτοί οι εποχιακά εργαζόμενοι στη χώρα, πώς πρέπει να οργανώνονται, να ανακοινώνονται και να διαχειρίζονται οι ομαδικές πτήσεις, ώστε ο κίνδυνος μόλυνσης να είναι περιορισμένος. Οι εταιρείες προσλήψεων συγκέντρωσαν γρήγορα εργαζόμενους σε λεωφορεία (πολλοί από αυτούς από τη Suceava), οι οποίοι περιπλανιόντουσαν σε όλη τη χώρα και κανείς στο Cluj δεν γνώριζε την άφιξή τους.

Την Πέμπτη το μεσημέρι, όπως αναφέρει ο Tapalaga, ανακάλυψα με έκπληξη ότι δεκάδες λεωφορεία από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στο χώρο στάθμευσης μπροστά από το αεροδρόμιο του Cluj, με περίπου 2.000 εποχιακά εργαζόμενους. Περίμεναν ώρες στη σειρά, χωρίς να τηρούν τον κανόνα κοινωνικής απόστασης ή ελάχιστης προστασίας, και επιβιβάζονταν στις πτήσεις για τη Γερμανία.

Η διοίκηση του αεροδρομίου έδειξε το κομητειακό συμβούλιο ως αρμόδιο, το οποίο διαχειρίζεται το χώρο στάθμευσης μέσω ιδιωτικής εταιρείας. Οι εκπρόσωποι του κομητειακού συμβουλίου απέρριψαν τους ισχυρισμούς με το επιχείρημα ότι ο αερολιμένας δεν ανακοίνωσε την άφιξη των 13 πτήσεων τσάρτερ που έπρεπε να παραλάβουν τους εργαζόμενους, παρόλο που το γνώριζαν πριν αρκετές ημέρες.

Η κατάσταση των εποχιακών εργαζομένων κατά την περίοδο του κορωναϊού δεν είναι καθόλου αξιοζήλευτη. Για χρόνια, έχουν οργανώσει τη ζωή τους γύρω από την εργασία τους σε αγροκτήματα στη Γερμανία, την Ιταλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία χρειάζονται τις υπηρεσίες τους για λίγους μόνο μήνες το χρόνο.

Εργάζονται εκεί, σε συχνά δύσκολες συνθήκες, στη γεωργία, ελπίζοντας να αυξήσουν το εισόδημά τους μερικές χιλιάδες ευρώ σε δύο με τρεις μήνες, για να ζήσουν στη χώρα, το υπόλοιπο έτος. Τώρα, εκτός από τη σκληρή δουλειά, προστίθενται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία. Εξακολουθούν να ζουν ένα δράμα, μακριά από τις οικογένειες, στο οποίο προστίθεται τώρα και ο φόβος του κορωνοϊού.

Για αυτούς, το ρουμανικό κράτος δεν έχει πολλά να προσφέρει. Θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι που υπάρχει μια διέξοδος για αυτούς στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, διαφορετικά θα αποτελούσε κοινωνικό και οικονομικό βάρος για το ρουμανικό κράτος.

Από την άλλη πλευρά, με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι θα πάνε να εργαστούν ακριβώς σε χώρες που πλήττονται σοβαρά από την επιδημία, η Ρουμανία δεν κλείνει τον φαύλο κύκλο των λοιμώξεων, αλλά δημιουργεί ένα ρήγμα.

Πολλοί θα επιστρέψουν μετά από ένα μήνα, δύο ή τρεις από τις κόκκινες περιοχές. Ακόμα κι αν βρίσκονται σε καραντίνα όταν μπαίνουν στη χώρα, όλοι έχουμε δει ότι η πειθαρχία και ο σεβασμός των κανόνων δεν είναι το ισχυρό σημείο εκείνων που επιστρέφουν στο σπίτι.

Ως εκ τούτου, σε ποιο βαθμό είναι σωστή η απόφαση να αρθούν οι περιορισμοί για τους εποχικά εργαζόμενους; H ρουμανική κυβέρνηση έχει επιλογή; Θα μπορούσε να αναβάλει μια τέτοια απόφαση, εφόσον ζήτησαν από όλους να παραμείνουν στο σπίτι και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα απομόνωσης;

Για να το πω καθαρά, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο γερμανικός τύπος δημοσίευσε δεκάδες άρθρα σχετικά με τις ζωτικές ανάγκες των Ρουμάνων εργαζομένων και το επίκεντρο των δημοσιευμάτων δεν είναι πλέον οι κλέφτες, οι διαρρήκτες, οι ζητιάνοι, οι ιερόδουλες./ibna