Βουλγαρία: Με ανοιχτούς τους ναούς ο Borissov καλεί τους πολίτες να μην πάνε στις λειτουργίες του Πάσχα

Βουλγαρία: Με ανοιχτούς τους ναούς ο Borissov καλεί τους πολίτες να μην πάνε στις λειτουργίες του Πάσχα

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov συναντήθηκε την Πέμπτη 9 Απριλίου στην Ιερά Σύνοδο με τον Πατριάρχη Νεόφυτο και τους Μητροπολίτες της Συνόδου. Συζήτησαν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των προσεχών Κυριακών και των διακοπών του Πάσχα για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης και της δηλωμένης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και λόγω του γεγονότος ότι το Άγιο Φως διατηρήθηκε στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο από πέρυσι, η Σύνοδος προτείνει η κυβερνητική πτήση προς και από το Τελ Αβίβ για να μεταφέρει το Άγιο Φως να μην πραγματοποιηθεί και τα κονδύλια του κόστους να διατεθούν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, τόνισε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ του Lovec, προσθέτοντας ότι το Άγιο Φως θα ληφθεί από τα μέρη όπου διατηρείται.

Όσον αφορά την Κυριακή των Βαΐων, οι εκκλησίες δεν θα μοιράσουν βάγια και λουλούδια στους πιστούς. Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, αυτό δεν είναι ένας μικρός συμβιβασμός, αλλά το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τη Θεία Λειτουργία, στους πιστούς, σημείωσε ο Γαβριήλ.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι φέτος, οι λειτουργίες του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν έξω από τις εκκλησίες, ενώ θα ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση των ατόμων σε ασφαλή απόσταση, προσθέτοντας ότι οι εικόνες απολυμένονται συνεχώς στους ναούς, ενώ στις εισόδους των εκκλησιών θα τοποθετηθούν απολυμαντικά, ενώ συνιστάται οι πιστοί να φορούν προστατευτικές μάσκες και να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Επιπροσθέτως την Μεγάλη Παρασκευή, οι άνθρωποι δεν θα περάσουν κάτω από το Επιτάφιο ενώ η Σύνοδος πρότεινε να κρατείται η Ιερά Σινδόνη και οι πιστοί να περνούν κάτω από αυτή.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov τόνισε ότι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια δεν έχουν κλείσει κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπήρχε διαβεβαίωση από τους κληρικούς ότι όλα τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης ακολουθούνται στους ναούς, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από μάσκες παρέχεται για να δοθεί σε εκείνους που δεν έχουν καμία.

Ο Boyko Borissov προέτρεψε τους Βούλγαρους να μην πάνε στις εκκλησίες για τις επερχόμενες γιορτές προκειμένου να μην παραβιάσουν τα μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών θα βοηθήσουν όπου είναι δυνατόν για να βεβαιώνουν την τήρηση της απόστασης μεταξύ των πιστών.

«Προτρέπω τους Βούλγαρους να μην πάνε στις εκκλησίες και τα μοναστήρια αυτή την εποχή, αλλά οι επίσκοποι μου έχουν πει ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε απελπισία, απόγνωση και υπάρχουν χιλιάδες που πηγαίνουν στην εκκλησία ως μέρος της παράδοσης. Τους καλώ να μην πάνε. Οι εκκλησίες θα πραγματοποιούν λειτουργίες, οι καμπάνες θα σημάνουν, η εμπιστοσύνη και η δύναμη του λαού είναι πολύ σημαντική και κάθε επίσκοπος δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και φυσικής απόστασης», τόνισε ο Borissov, προσθέτοντας ότι μόνο όσοι έχουν μεγάλη ανάγκη πρέπει να πάνε στους ναούς.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπήρξε ούτε ένα Πάσχα που δεν είχε παρευρεθεί στην εκκλησία. Φέτος όμως δεν θα πάει, όχι γιατί πιστεύει λιγότερο, αλλά γιατί θέλει να δώσει ένα προσωπικό παράδειγμα, προσθέτοντας ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BNT θα δώσει σήμα σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια που επιθυμούν να μεταδίδουν ζωντανά τη λειτουργία./ibna