Η Αθήνα χαιρετίζει τη συμφωνία του Eurogroup ύψους 500 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του COVID-19

Η Αθήνα χαιρετίζει τη συμφωνία του Eurogroup ύψους 500 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του COVID-19

Μετά από δεκαέξι και μισή ώρες συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup  ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με μια συνολική απάντηση οικονομικής πολιτικής στην εξάπλωση του COVID19, αξίας περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Η Αθήνα καλωσόρισε τα νέα – παρά τη συμφωνία για ένα «κορωνομόλογο» που αποδεικνύει ότι είναι αόριστη – με τη χώρα να αναμένεται να λάβει μέχρι περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωναϊού και τον αντίκτυπό της στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν “ικανοποιητική” καθώς προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείριση ενός πρωτοφανούς κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου, εκτός από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αποσκοπούν στην τόνωση της ρευστότητας.

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι η “θετική απόφαση” της Πέμπτης πρέπει να είναι η αρχή ακόμη πιο φιλόδοξων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στο μέλλον, για να βοηθηθεί η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα στην Ευρώπη.

Η απάντηση του Eurogroup στηρίζεται σε τρία «δίχτυα ασφαλείας» – ένα για τους εργαζόμενους, ένα για τις επιχειρήσεις και το άλλο για τις χώρες.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup συμφώνησε να δημιουργήσει στήριξη για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας για το 2% του ΑΕγχΠ των κρατών μελών, κοντά στα 240 δισ. Ευρώ. Η στήριξη θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα μέλη του ESM, με «τυποποιημένους όρους», με βάση την εκ των προτέρων αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός προσωρινού ευρωπαϊκού μέσου στήριξης των εθνικών δικτύων ασφαλείας σε αυτή την κρίση – που ονομάζεται “SURE”. Αυτό θα συγκεντρώσει τη συλλογική χρηματοοικονομική δύναμη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διοχετεύσει έως 100 δισ. ευρώ στα εθνικά συστήματα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, εγκρίθηκε επίσης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μια πρωτοβουλία της ΕΤΕπ για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής ασπίδας με στόχο τη διασφάλιση δανεισμού 200 δισεκατομμυρίων ευρώ με επίκεντρο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, η ομάδα συμφώνησε επίσης να εργαστεί για ένα Ταμείο Ανάκαμψης – στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ – το οποίο θα “συγκεντρώσει την οικονομική δύναμη, για να επιταχύνει τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε”, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Eurogroup Mario Centeno. Αυτή είναι η ευρωζώνη που ήταν πρόθυμη να απαντήσει στις προκλήσεις για την έκδοση κοινού χρέους, από κράτη μέλη όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα./ibna