Βόρεια Μακεδονία: Επικοινωνία Erdogan Pendarovski

Βόρεια Μακεδονία: Επικοινωνία Erdogan Pendarovski

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος Pendarovski, εξ ονόματος των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και για λογαριασμό του, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Erdogan για τον υγειονομικό εξοπλισμό, με στολές, μάσκες και τεστ που έφτασαν από την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η συμμαχία και η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών είναι σημαντική στις δύσκολες αυτές ημέρες όταν αντιμετωπίζετε παγκοσμίως η επιδημία του COVID-19.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Pendarovski εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη του προς την Τουρκία στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει το COVID-19, δεδομένου ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις δέκα πιο πληγείσες χώρες με σχεδόν 40.000 μολυσμένους και περισσότερους από 800 νεκρούς. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους θανόντες και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους ασθενείς COVID-19.

Όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα στην αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19 και τις συνέπειές της, ο Πρόεδρος Pendarovski ενημέρωσε τον Πρόεδρο Erdogan ότι η κατάσταση είναι σταθερή, μεταξύ άλλων λόγω του γεγονότος ότι η Βόρεια Μακεδονία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών της περιοχής που άρχισε να ασχολείται με την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Pendarovski πρόσθεσε ότι η χώρα προετοιμάζεται για τις προκλήσεις που αναμένονται να αντιμετωπίσει η οικονομία μετά το τέλος της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ισχυρών οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και ο Πρόεδρος Pendarovski ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Erdogan για τη μακροπρόθεσμη και σημαντική στήριξη της Τουρκίας για την επίτευξη ενός από τους στρατηγικούς στόχους της Βόρειας Μακεδονίας την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπου η εταιρική σχέση θα συνεχιστεί σε ένα νέο πλαίσιο μεταξύ των δύο μελών της Συμμαχίας.

Η Τουρκική προεδρία δήλωσε ότι οι δυο άνδρες συζήτησαν θέματα που άπτονται από τη συνεργασία για την καταπολέμηση του κορωναϊού, στους διμερείς δεσμούς και τα περιφερειακά θέματα./ibna