Κοσσυφοπέδιο: Προτεραιότητα η πανδημία κι όχι ο Πρόεδρος δήλωσε ο Kurti

Κοσσυφοπέδιο: Προτεραιότητα η πανδημία κι όχι ο Πρόεδρος δήλωσε ο Kurti

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti σε συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει άμεσα στο αίτημα του Προέδρου Hashim Thaci να καταθέσει το όνομα του εντεταλμένου Πρωθυπουργού για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά την πτώση της κυβέρνησης του. Όπως δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός η Κυβέρνηση είναι παρά πολύ απασχολημένη με την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δεν θέλουμε να μην επικοινωνούμε με τον πρόεδρο, είμαστε πολύ συναινετικοί, αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε πολύ απασχολημένοι με άλλες προτεραιότητες ειδικότερα και πάνω απ ‘όλα με την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19. Έτσι, όπως είπαμε νωρίτερα, θα απαντήσουμε στον Πρόεδρο σε κατάλληλη στιγμή, αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα το πράξουμε τώρα. Δεν αφήνουμε τον πρόεδρο χωρίς απάντηση, αλλά δεν αφήνουμε τη χώρα μας χωρίς καλή διακυβέρνηση» δήλωσε ο Kurti.

Επιπροσθέτως ο Kurti δήλωσε ότι μόλις περάσει η πανδημία θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές και σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ενώ θα παραμείνει Πρωθυπουργός για να ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας.

«Νομίζω ότι είναι καλύτερο για όλους να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και τους κρατικούς μηχανισμούς για την καταπολέμηση της πανδημίας και μόλις περάσουμε αυτή την υγειονομική κρίση που θέλουμε να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες, να πάμε σε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια να έχουμε μια νέα συνέλευση και μια νέα κυβέρνηση» είπε ο Kurti.

Μιλώντας για τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κούρτι είπε ότι «η συμμαχία και η εταιρική σχέση μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άρρηκτη και δεν εξαρτάται από τις κυβερνήσεις της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου ή τους πρωθυπουργούς και τους προέδρους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμαχία και η εταιρική σχέση μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι άρρηκτη και δεν εξαρτάται από τις κυβερνήσεις της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου ούτε από τους πρωθυπουργούς και τους προέδρους. Αυτό είναι ένα πολύ βαθύτερο πράγμα που έχει να κάνει με την ιστορία, αλλά έχει επίσης σχέση και με τη γεωπολιτική. Αλλά έχει επίσης να κάνει με κοινές αξίες. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι μπορούμε να επικρίνουμε ο ένας τον άλλο δεν είναι μια αδυναμία» απάντησε ο Kurti.

«Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα ισχυρό Κοσσυφοπέδιο, ένα Κοσσυφοπέδιο που προστατεύει τα δικά του συμφέροντα και έτσι ενισχύει τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν πιστεύω ότι ένα αδύναμο Κοσσυφοπέδιο συμβάλλει περισσότερο στη συμμαχία με τις ΗΠΑ. Το Κοσσυφοπέδιο ενισχύεται με τον σεβασμό προς τον εαυτό του και με την οικοδόμηση αμοιβαίων σχέσεων με τους άλλους, πρωτίστως με τη Σερβία» κατέληξε ο Kurti./ibna