Μαυροβούνιο: Αύξηση στα ποσοστά ανεργίας

Μαυροβούνιο: Αύξηση στα ποσοστά ανεργίας

Από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού (14 Μαρτίου) έως την 1η Απριλίου, ο αριθμός των ανέργων στο Μαυροβούνιο έχει αυξηθεί κατά 0,31% σύμφωνα με τον Οργανισμό Απασχόλησης της χώρας. Ο Οργανισμός αναμένει αύξηση της ανεργίας λόγω της επιδημίας, ενώ τα συνδικάτα εγκαλούν την κυβέρνηση να παραχωρήσει επιδόματα στους εργοδότες που δεν εργάζονται επί του παρόντος, και να αποτρέψει τις απολύσεις.

Ο Goran Bubanja, βοηθός διευθυντή του τομέα αρχείων και έρευνας στον τομέα της απασχόλησης, δήλωσε ότι τα αρχεία του οργανισμού έδειξαν 35.540 ανέργους την 1η Απριλίου.

Προσέθεσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα επηρεάσει σχεδόν κάθε οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις για αυξημένη ανεργία στο Μαυροβούνιο ήταν ρεαλιστικές.

«Ο οργανισμός εργάζεται για τον προγραμματισμό της υποστήριξης προς τους εργοδότες προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα επειδή απαγορεύτηκε στους εργοδότες να εκτελούν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας», επεσήμανε ο Bubanja.

Η Sandra Obradović, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ελεύθερων Συναλλαγών, τόνισε ότι ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν απολύσεις ενώ προσωρινά μέτρα βρίσκονταν σε ισχύ.

«Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέλειψε να εξασφαλίσει επιδοτήσεις σε εργοδότες εταιρειών που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά. Απασχολούν τεράστιο αριθμό εργαζομένων. Τι θα κάνουμε με αυτούς; Η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει άμεσες επιδοτήσεις», ανέφερε η Obradović.

Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Εμπορίου, Vesna Milonjić, συμφώνησε και υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να βοηθήσει τους εργοδότες.

Τόνισε ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί ένα κοινωνικά υπεύθυνο κεφάλαιο.

Ο Veselin Vujanović, Πρόεδρος των Συνεργαζόμενων Συνδικαλιστικών Οργανισμών των κρατικών θεσμών, τονίζει ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 111 κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων αποτελούν μια αισιόδοξη εξέλιξη.

«Θα μπορούσε κανείς να αναμένει και μεγαλύτερη αύξηση», δήλωσε.

Ο Vujanović πιστεύει ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανάκαμψης, δεδομένους πως κανείς δε γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η παρούσα κατάσταση.

«Κατά τη γνώμη μου, το να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή έχει νόημα. Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για το χείριστο σενάριο», δήλωσε ο Vujanović. /ibna