Σλοβενία: “Η αλληλεγγύη με τις αναπτυσσόμενες χώρες και αυτές σε ανθρωπιστική κρίση είναι πολύ σημαντική”, λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ

Σλοβενία: “Η αλληλεγγύη με τις αναπτυσσόμενες χώρες και αυτές σε ανθρωπιστική κρίση είναι πολύ σημαντική”, λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ

Ο υφυπουργός του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας, Tone Kajzer, παρέστη σε ανεπίσημη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μέσω ενός τηλεδιάσκεψης. Οι υπουργοί συζήτησαν την κοινή απάντηση της ΕΕ στην παγκόσμια πανδημία του COVID-19. Υποστήριξαν τη βοήθεια της ΕΕ και των κρατών μελών στις χώρες εταίρους με τη μορφή μιας κοινής προσέγγισης, που ονομάστηκε “Team Europe”. Ο βασικός στόχος της κοινής προσέγγισης είναι να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στις χώρες εταίρους, εστιάζοντας στις πιο ευάλωτες χώρες στην αφρικανική ήπειρο, στην ευρωπαϊκή γειτονία και στα Δυτικά Βαλκάνια, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της ΕΕ και αυξάνοντας την προβολή της ανθρωπιστικής της βοήθειας.

Οι υπουργοί συζήτησαν την ανάγκη για κοινή και συντονισμένη δράση της ΕΕ και των κρατών μελών. Υποστήριξαν μια κοινή προσέγγιση, δηλαδή την προσέγγιση της Team Europe που θα παρέχει ταχεία, ολοκληρωμένη και ορατή βοήθεια στις χώρες εταίρους της ΕΕ. Η Αφρική, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτες χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, τονίστηκε ως μία από τις βασικές περιοχές που χρίζει βοήθειας, ενώ αρκετοί υπουργοί τόνισαν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ξεχάσει τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Kaiser τόνισε ότι η αλληλεγγύη με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις ανθρωπιστικές κρίσεις είναι πολύ σημαντική σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών, η οποία απαιτεί την καθημερινή προσαρμογή και αναζήτηση νέων μέτρων.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς δεν πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι η ΕΕ τις έχει ξεχάσει σε αυτές τις περιόδους κρίσης, αλλά επίσης τόνισε τη θεματική απάντηση στην κρίση, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σχετικά με την πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και μέσα υγιεινής, καθώς το νερό είναι το φθηνότερο και αποτελεσματικότερο μέσο για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της χρήσης νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης για την εξεύρεση απαντήσεων στην ταχεία αντίδραση και διαχείριση κρίσεων», τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του.

Ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας και χορηγός αναπτυξιακής βοήθειας, η Σλοβενία ​​σχεδιάζει να αφιερώσει όλη την ελεύθερη ανθρωπιστική βοήθεια που προβλέπεται για το τρέχον έτος για να ανταποκριθεί στο COVID-19 στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές ανθρωπιστικές καταστάσεις (Υεμένη, Ρουάντα, περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων). Η Σλοβενία ​​θα επαναπρογραμματίσει επίσης όλα τα συνεχιζόμενα και ανθρωπιστικά αναπτυξιακά προγράμματα κατά τρόπο ώστε τα τελευταία να συμπεριλάβουν στις δραστηριότητές τους την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της.

Επιπλέον, η Σλοβενία ​​έχει ήδη προσφέρει υλική βοήθεια στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που την έχουν ζητήσει μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Η υλική βοήθεια προς τη Βόρεια Μακεδονία στάλθηκε στις αρχές Απριλίου, ενώ η βοήθεια προς τη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας./ibna