Ρουμανία: Η επιστροφή στην κανονικότητα εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων δήλωσε ο Orban

Ρουμανία: Η επιστροφή στην κανονικότητα εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων δήλωσε ο Orban

Η επιστροφή στην κανονικότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο καταλαβαίνουν οι Ρουμάνοι το ότι πρέπει να τηρούν τους κανόνες και τις συστάσεις των αρχών, δήλωσε χθες,  ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban, καλώντας τους πολίτες να «κρατηθούν».

«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση αναλύουν την κατάσταση, ο Πρόεδρος αποφασίζει να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλες 30 ημέρες, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της επιδημίας και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ετοιμάζουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο οι Ρουμάνοι τηρούν τους κανόνες και τις συστάσεις. Όσο περισσότερο επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού, τόσο περισσότερο χρόνο κερδίζουμε, και η στιγμή που θα επιστρέψουμε στο φυσιολογικό θα είναι πιο κοντά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην ιδιωτική τηλεόραση B1.

Πρόσθεσε επίσης ότι, από την άλλη πλευρά, «αισθάνεται ήδη μια χαλάρωση, η οποία δεν πρέπει να συμβεί». «Αυτή η χαλάρωση δεν πρέπει να συμβεί, ακόμη και αν διατηρήσουμε την εξάπλωση του ιού υπό έλεγχο”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban.

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος του ALDE, Călin Popescu-Tariceanu, ζητά την επιστροφή στις δραστηριότητες, ίσως μετά το Πάσχα, και καλεί την κυβέρνηση να προσφέρει μάσκες, σε προσιτές τιμές, για προστασία.

«Ήμουν ένας από τους πρώτους που είπα ότι η απομόνωση στο σπίτι είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού όχι επειδή ήμουν γιατρός, αλλά γιατί είδα τι κάνουν οι άλλοι, όταν η πανδημία ήταν ένα βήμα ή δύο μακριά. Οι ηγέτες μας, οι κυβερνήτες μας παρενέβησαν αργά, πράγμα που προκάλεσε πιθανώς δεκάδες εστίες. Θέλω να είμαι από τους πρώτους που λέω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά. Όχι ότι πρέπει να επιστρέψουμε αύριο, αλλά λέω ότι πρέπει να προγραμματίσουμε να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν. Με πειράζει ότι οι κυβερνήτες αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με αυτό: ποια είναι τα καλύτερα βήματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε μετά το Πάσχα, να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη δουλειά, ίσως σταδιακά; “έγραψε ο κ. Tariceanu χθες, στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ALDE, προκειμένου οι άνθρωποι να βγουν από τα σπίτια τους και να εργαστούν, οι κυβερνήτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αγοράσουν προστατευτικές μάσκες σε αξιοπρεπείς τιμές. Υποστήριξε επίσης ότι, σε συνεργασία με τους εργοδότες και τις τοπικές αρχές, πρέπει να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις προστασίας κατά την επιστροφή στην εργασία.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτων καταστάσεων DSU και Υφυπουργός Εσωτερικών Raed Arafat προειδοποίησε ότι το σενάριο για την εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσε να γίνει δραματικό αν χαλαρώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν έως τώρα.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκε στη Ρουμανία, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων DSU, Raed Arafat, προειδοποίησε ότι το σενάριο θα μπορούσε να γίνει δραματικό εάν χαλαρώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν έως τώρα. Αναφέρει ότι ενώ πλησιάζουν οι διακοπές του Πάσχα, η κατάσταση θα μπορούσε να εκραγεί αν δεν τηρηθεί η απομόνωση. “Γαλλία, ΗΠΑ. Δεν ξέρω αν θα βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση. Είναι πιθανό να φτάσουμε, ίσως και όχι. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα μετά την περίοδο του Πάσχα. Όλος ο κόσμος θέλει να χαλαρώσουν τα μέτρα. Αλλά σε αυτό το σημείο, εάν τα χαλαρώσουμε πολύ νωρίς, υπάρχει ο κίνδυνος να εκραγεί η κατάσταση και δεν θα μπορούμε πλέον να την ελέγξουμε. Να δούμε ποιες αποφάσεις θα πάρουμε μετά το Πάσχα. Σιγά-σιγά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα” λέει ο Raed Arafat. Ο επικεφαλής της DSU συμφωνεί με τη γνώμη πολλών ειδικών σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνηθίσουν να ζουν για πολύ καιρό με αυτόν τον κορωνοϊό που έχει προκαλέσει τόσα πολλά θύματα στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του δάκρυα και πόνο. Και οι κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι υποχρεωτικοί και απολύτως απαραίτητοι. «Κάποια στιγμή, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό επειδή δεν θα εξαφανιστεί και δεν μπορούμε να παραμείνουμε απομονωμένοι στο σπίτι για μια ζωή. Μέχρι να βγει ένα εμβόλιο εναντίον αυτού του ιού, είναι δυνατόν να μάθουμε να ζούμε με αυτό, αλλά να ακολουθούμε ορισμένους κοινωνικούς κανόνες για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του», δήλωσε ο Raed Arafat σε τηλεοπτικό πρόγραμμα. /ibna