Σερβία: Ανάγκη για ψυχολογική στήριξη σε μετανάστες και πρόσφυγες

Σερβία: Ανάγκη για ψυχολογική στήριξη σε μετανάστες και πρόσφυγες

Αύξηση της έντασης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αν και δεν είναι πρωτόγνωρο σαν γεγονός, καθώς κατά διαστήματα προκαλούνται γενικές συρράξεις.

Πριν από τρεις ημέρες, υπήρξε μαζική σύρραξη μεταξύ μεταναστών στο κέντρο υποδοχής Obrenovac, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα για αιτούντες άσυλο και φιλοξενεί μεμονωμένους μετανάστες όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Blic.

Σύμφωνα με τον Rados Jurovic το κέντρο είναι ενιαίο και στεγάζει 1.060 άτομα από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ κ.ά.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Vladimir Revic σε δηλώσεις του στην Blic ότι η σύγκρουση μεταξύ των μεταναστών, ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών για κλοπή προσωπικών αντικειμένων, με τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας να παρέμβουν δυναμικά και να επαναφέρουν την τάξη.

Σύμφωνα με τον Rados Jurovic «ο στρατώνας του Bora Markovic στο Obrenovac είναι από τους πιο γνωστούς για τις συγκρούσεις που συμβαίνουν εκεί».

«Το κέντρο από τη σύσταση του έχει την πιο δύσκολη λειτουργία, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν μεμονωμένοι εγκλωβισμένοι, είναι νέοι, κυρίως άνδρες που δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλο και φοβούνται πολύ» συνεχίζει ο Jurovic.

Ο φόβος όμως είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στα κέντρα φύλαξης κι αυτό δημιουργεί ένταση. ΟΙ συνθήκες υγιεινής είναι κακές ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Jurovic.

«Ξέρουν ότι συμβαίνει κάτι και έχουν ενημερωθεί για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται όταν πρόκειται για τους κανόνες υγιεινής, αλλά δεν έχουν ικανοποιητικές συνθήκες. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια στην πλήρη καραντίνα, επειδή τα στρατόπεδα είναι υπερπλήρη και οι άνθρωποι ασφυκτιούν, καθώς πάνω από 1.000 άτομα στεγάζονται σ’ ένα μέρος», σημειώνει ο Jurovic, προσθέτοντας ότι φιλοξενούνται πάνω από 9.000 άτομα όταν οι δομές ήταν για 6.000 πριν την πανδημία.

Ο κοινωνιολόγος Vlantimir Vuletic επιβεβαιώσε την ανάγκη για ψυχολογική στήριξη στους αιτούντες άσυλο και από κοινωνιολογικής άποψης γιατί συμβαίνουν συχνά συγκρούσεις εκεί.

«Η πανδημία και το κλείσιμο των συνόρων εμπόδισαν και σχεδόν απαγόρευσαν την επίτευξη του τελικού τους στόχου να προσεγγίσουν μερικές από τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ. Η απώλεια αυτής της προοπτικής αναμφίβολα αναζωογονεί την απογοήτευση και γελοιοποιεί τις προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι τώρα. Η μη προγραμματισμένη μακροχρόνια παραμονή σε ένα μέρος καταναλώνει τους οικονομικούς πόρους τους, κι αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας απογοήτευσης» εξηγεί ο Vuletic.

«Η συνεχής παραμονή μεταξύ τους, καθώς και η περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης στο τοπικό περιβάλλον, ενθαρρύνουν τους μετανάστες να είναι επιθετικοί έναντι του άλλου, επειδή από κοινωνιολογικής απόψεως, οι άνθρωποι τείνουν να εκφράζουν τον θυμό και την απογοήτευσή τους σε όσους βρίσκονται πλησιέστερα προς αυτούς. Η πυροδότηση μπορεί επίσης να είναι εντελώς κοινότοπη, η οποία υπό φυσιολογικές και κανονικές συνθήκες δεν θα προκαλούσε σοβαρές συγκρούσεις», εξήγησε ο Vuletic.

«Δεν υπάρχουν οδηγία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, αλλά όπως και με όλους τους άλλους που βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να παρέχεται όσο το δυνατόν περισσότερη ψυχολογική βοήθεια. Πρέπει επίσης να τους παρέχονται ορισμένες δραστηριότητες που θα συνιστούν την καθημερινή ρουτίνα. Πρέπει να έχουν πληροφορίες που θα τους κρατήσουν σε ένα είδος ελπίδας ότι αυτή η κατάσταση θα ξεπεραστεί και, βεβαίως, ότι πρέπει να υπάρχουν και ορισμένοι τύποι κυρώσεων» πρόσθεσε ο Vuletic.

Σύμφωνα με την Επίτροπο για τους μετανάστες, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, οι μετανάστες στη Σερβία έχουν απομονωθεί πλήρως από το περιβάλλον για περισσότερο από τρεις βδομάδες και σε μερικά κέντρα πάνω από ένα μήνα.

«Λόγω της καραντίνας που υπάρχει, αναμένεται αύξηση των αναταραχών, των εντάσεων και της νευρικότητας στα κέντρα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί ούτε λόγο ούτε δικαιολογία για την παραβίαση των διατάξεων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Λόγω του μεγάλου κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού οι διατάξεις θα πρέπει να γίνονται σεβαστές απ’ όλους» υπογραμμίζεται από την Επιτροπή.

Για τον λόγο αυτό αναμένεται από τις αρχές να ασκήσουν διώξεις σε όλους τους δράστες των αναταραχών στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου, ώστε να δηλώνεται ξεκάθαρα, ότι δεν θα υπάρχει ανοχή στις παραβιάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα κέντρα στο μέλλον./ibna