Τσίπρας: Η κοντόφθαλμη στάση της Γερμανίας διακινδυνεύει την συνοχή της Ε.Ε.

Τσίπρας: Η κοντόφθαλμη στάση της Γερμανίας διακινδυνεύει την συνοχή της Ε.Ε.

Κοντόφθαλμη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την στάση της Γερμανίας και του Ευρωπαϊκού Βορρά, επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται η ίδιο η συνοχή της Ε.Ε., ακόμα κι αν το αυριανό Eurogroup καταλήξει σε απόφαση.

“Όταν η  ΕΚΤ και η κομισιόν μιλάνε για την ανάγκη χρηματοδότησης με 1.5 τρισεκατομμύρια  ευρώ και το πακέτο  που πάνε να συμφωνήσουν δεν ξεπερνά τα 500 δισ. και αφήνουν ανοιχτό οι χώρες να χρειαστούν μνημόνια και πιστωτικές γραμμές, το μήνυμα στις αγορές είναι εξαιρετικά αρνητικό”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ΑΝΤ1.

Αναφορικά με την κρίση του κορωνοϊού, επανέλαβε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και μέσα προστασίας, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται η ηθική αναγνώριση των “ηρώων στην πρώτη γραμμή”. “Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε μια μάχη που δεν αφορά την ίδια αλλά την κοινωνία”, τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ως η υπεύθυνη στάση που έχει επιδείξει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν σημαίνει και σιωπή.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως πρέπει “να δράσουμε έγκαιρα να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές και να μην μπούμε σε νέες εθνικές περιπέτειες”. Υπογράμμισε ακόμη το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας το “πλεονέκτημα” της Ελλάδας να μπορεί να λάβει δραστικά μέτρα χωρίς να επιβαρυνθεί το χρέος, εξαιτίας του “μαξιλαριού ασφαλείας” των 37 δισ.

“Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση στις κρίσιμες ώρες να μην αντιμετώπιζε με τόση αλαζονεία τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Να μην αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων και την ακρίβεια των αριθμών”, είπε σχολιάζοντας την αντίδραση της κυβέρνησης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, από αυτά περίπου 20 δισ. μπορούν να διατεθούν ενώ μαζί με τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, τους ευρωπαϊκούς πόρους και την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, αυτό το ποσό αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ. “Όπως και στην πανδημία, έτσι και στην οικονομία πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά για να αντιμετωπίσουμε τον ιό της ύφεσης”, με 14 δισ. ζεστό χρήμα, χωρίς αύξηση του χρέους.  Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση πως σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγει να ενισχύσει την αναστολή συμβάσεων και όχι την εργασία.

Στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών σημείωσε πως εάν ο Πρωθυπουργός αν σκέφτεται με βάση το πολιτικό όφελος εν μέσω κρίσης “θα υποστεί μεγάλο κόστος”./ibna