Κύπρος: Παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου

Κύπρος: Παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου

Παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων συμπεριλαμβάνει και την εορταστική περίοδο του Πάσχα που εορτάζεται στις 19 Απριλίου κατά το Ορθόδοξο Εορτολόγιο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου παρατείνονται μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν κατά καιρούς αποφασισθεί είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο είτε από τους καθ’ ύλην Υπουργούς με διατάγματα. Η σημερινή απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα.

Είναι αυτονόητο πως τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων του Πάσχα.

Όσον αφορά τον επαναπατρισμό των Κύπριων πολιτών, πέραν των ήδη υφιστάμενων  κατηγοριών για τις οποίες ήδη έχει δρομολογηθεί η επιστροφή τους στην Κύπρο αποφασίσθηκε σήμερα η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

(i)  Όσων  διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.

(ii)  Μόνιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

(iii)  Πολιτών που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως:

Επιπροσθέτως για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφασίσθηκαν:

i) Η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά Επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας.

ii) Διεξαγωγή τις επόμενες των ημερών 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα τα οποία, με βάση τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς.

iii)  Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσους, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.

Τέλος όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2020./ibna