Συνεχίζει με τις επενδύσεις κεφαλαίων το Μαυροβούνιο

Συνεχίζει με τις επενδύσεις κεφαλαίων το Μαυροβούνιο

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου συνεχίζει να ολοκληρώνει σημαντικές κεφαλαιουχικές επενδύσεις παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η Διοίκηση Δημόσιων Έργων διαθέτει σήμερα περίπου 20 ενεργά εργοτάξια. Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια ακολουθούν κατά γράμμα όλες τις συστάσεις και τα μέτρα που προβλέπουν τη διατήρηση απόστασης μεταξύ τους και τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού (μάσκες, γάντια), μετά την έγκριση των οδηγιών από τις αρμόδιες αρχές τις τελευταίες ημέρες με επικεφαλής το Εθνικό Συντονιστικό Σώμα για τις Μεταδοτικές Ασθένειες», σημειώνει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου σε ανακοίνωση.

Η προσοχή στρέφεται στην οργάνωση των εργασιών σε εργοτάξια πολυώροφων κτιρίων, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα προστατευτικά υγειονομικά μέτρα, ενώ σε έργα πολιτικού μηχανικού όπως η κατασκευή και η ανακατασκευή δρόμων, η μηχανοποίηση είναι υψίστης σημασίας, αν και η ίδια η φύση της εργασίας διευκολύνει την εφαρμογή των οδηγιών ασφαλείας.

Η εργασία υπό ειδικές συνθήκες σε μεμονωμένα έργα δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη δυναμική των έργων, χάρη στις προσπάθειες των εμπλεκομένων κατασκευαστικών εταιρειών.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του σπηλαίου Đalovića στο Bijelo Polje, ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κυβερνητικά έργα αξίας περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ, οι εργασίες οργανώνονται επί του παρόντος σε διάφορες θέσεις. Το σύνολο του τμήματος αναμένεται να είναι έτοιμο για ασφαλτόστρωση τους προσεχείς μήνες, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται η συνέχιση της εγκατάστασης των τελεφερίκ με γόνδολα, η έναρξη της οργάνωσης του σπηλαίου, η κατασκευή εγκαταστάσεων υποστήριξης και άλλων τμημάτων του έργου.

Ωστόσο, φαντάζει αρκετά πιθανό η δυσμενής κατάσταση που προκύπτει λόγω του κορωνοϊού να επηρεάσει ορισμένα έργα. Επί του παρόντος, το στάδιο στο Cetinje αποτελεί απτό παράδειγμα. Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε αυτό το έργο με την κατασκευή των εξεδρών, αλλά η περαιτέρω δυναμική θα μπορούσε να επηρεαστεί από την αναβολή της εγκατάστασης της οροφής, καθώς οι εργαζόμενοι από την εταιρεία με έδρα τη Βόρειο Μακεδονία που προσλήφθηκαν για τις εργασίες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω της πανδημίας.

Παρά το γεγονός πως αναμένονται επιβαρυντικές συνθήκες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Διοίκηση Δημόσιων Έργων, σε συνεργασία με εργολάβους και με την επίβλεψη εμπειρογνωμόνων, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνέχιση των εργασιών στις τοποθεσίες.

Σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη συμμόρφωση με όλα τα μέτρα και τις οδηγίες που αποβλέπουν στην προστασία της υγείας των εργατών. /ibna