Κροατία: Το Ζάγκρεμπ ανέβαλλε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ ανέβαλλε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας του COVID-19 και να μετριαστούν τα αποτελέσματά της, η κροατική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να αναβάλει μέχρι τις 15 Μαΐου όλες τις ανεπίσημες συναντήσεις της Κροατικής Προεδρίας που ήταν προγραμματισμένες να λάβουν χώρα στην Κροατία.

«Σχετικά με τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων (Σύνοδος Κορυφής του Ζάγκρεμπ), η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ στις 7 Μαΐου, θα επιδιωχθεί νέα ημερομηνία τον Ιούνιο σε συμφωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, εάν η κατάσταση με τον COVID-19 το επιτρέπει. Εναλλακτικά, μέχρι το τέλος της Κροατικής Προεδρίας θα διοργανωθεί τηλεδιάσκεψη», δήλωσε η κροατική Προεδρία.

Η Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων-ΕΕ θεωρείται το στέμμα της Κροατικής Προεδρίας με τη χώρα να έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να προετοιμάσει επιτυχώς την εκδήλωση. Στην πραγματικότητα, η διάσκεψη κορυφής αποσκοπούσε στη συγκέντρωση των ηγετών της ΕΕ και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων για πρώτη φορά μετά τη σύνοδο κορυφής της Σόφιας τον Μάιο του 2018.

Η τελική πρόθεση ήταν η σύνοδος κορυφής του Ζάγκρεμπ να είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση σε μια σειρά συνεδριάσεων μεταξύ ΕΕ-ΔΒ σε τακτική βάση.

Ένας άλλος στόχος της Προεδρίας της Κροατίας, το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, έχει επιτευχθεί.

Η σύνοδος κορυφής ή η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθούν υπό το φως της δυσαρέσκειας της Ιταλίας και της Ισπανίας με την έλλειψη βοήθειας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου κρίσης των κορωνοϊού στις χώρες αυτές. Η επιτυχία μιας τέτοιας συνάντησης θα καθοριστεί επίσης από τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων σκληρών διαπραγματεύσεων των υπουργών οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ. Το κύριο σημείο της διαμάχης είναι το θέμα του “ευρω-ομολόγου”, το οποίο θα βοηθήσει τις χώρες μετά την κρίση να αποκαταστήσουν μια κανονική ροή στις οικονομίες τους.

Η Κροατική Προεδρία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, με τη Γερμανία να παίρνει τα σκήπτρα τον Ιούλιο./ibna